Burze pod pritiskom nove varijante virusa

Rizične investicije splasnule

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.

Sve do petka na burzama se trgovalo mirno, a potom je tržišta uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Europi i ponovnog ′lockdowna′ u nekim zemljama, kao što je Austrija.

U Njemačkoj je prošloga tjedna broj umrlih od virusa premašio 100.000, Slovačka je najavila dvotjedni ′lockdown′, a češka vlada ranije zatvaranje barova.

A to bi moglo usporiti gospodarski oporavak regije od koronakrize.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u turističkom i drugim sektorima, koji bi bili najviše pogođeni ponovnim zatvaranjem gospodarstava, dok je porasla potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od petka, a u fokusu ulagača i dalje su vijesti o novoj varijanti koronavirusa, nazvanoj omikron. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama i vijesti u vezi nove varijante koronavirusa, pri čemu bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon oštrog pada u petak.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dodatno pale jer su ulagači i dalje nesigurni zbog pojave nove varijante koronavirusa, dok su cijene nafte nadoknadile dio velikih gubitaka od petka.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, Japan je jutros najavio zabranu dolaska stranih turista od kraja mjeseca. Zbog toga su oštro pale cijene dionica tamošnjih zrakoplovnih i turističkih kompanija.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta nadoknadili dio gubitaka od petka, kada je pala 0,7 posto.

Cijene su nafte, pak, jutros znatno porasle, nakon što su u petak potonule više od 11 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 4,25 posto, na 75,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,05 posto, na 71,55 dolara.

You may also like