Burze pod pritiskom, cijene nafte blago opale

Brexit u fokusu
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo ispod razine od 3.000 bodova, jer su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi brexita.

Nakon što su dan prije znatno porasli, jučer su indeksi pali jer je britanski izlazak iz Europske unije u zastoju, nakon što je parlament odbio rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora s EU o izlasku.

Britanski su zastupnici, naime, glasali protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o brexitu žurno progurao kroz parlament. Zbog toga je malo vjerojatno da će se brexit provesti 31. listopada, a Johnson je kazao da sada o EU ovisi hoće li se brexit odgoditi i do kada.

Podršku tržištu pruža, pak, nada ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Washingtonu.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija. Jučer su tako dobre rezultate objavili Procter & Gamble, United Technologies i Harley-Davidson. S druge strane, podbacili su rezultati McDonald’sa i Texas Instrumentsa. Tako je od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Zbog zastoja brexita, na valutnim je tržištima funta pod pritiskom.  No, američka je valuta ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1122 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1150 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 54,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 59,40 dolara.

You may also like

0 comments