Burze pod dojmom prvog povećanja kamata u posljednjih deset godina

Ulagači na Wall Streetu spremni su za prvo povećanje kamata američke središnje banke u gotovo 10 godina, no kakva će biti njihova reakcija ovisit će i o tome što će Fed poručiti o daljnjim planovima.

Dow Jones skliznuo je prošloga tjedna 3,3 posto, na 17.265 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,8 posto, na 2.012 bodova, što je njegov najveći tjedni gubitak od kolovoza. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 4,1 posto, skliznuvši na 4.933 boda. Na Wall Streetu se u prvoj polovici tjedna očekuje oprezno trgovanje jer će na redovnoj sjednici 15. i 16. prosinca čelnici Feda najvjerojatnije povećati ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine.

Ulagači su na to spremni jer središnja banka već dulje vrijeme signalizira da bi to mogla učiniti jer najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste. Međutim, pitanje je kako će reagirati ako Fed najavi agresivniji plan daljnjeg povećanja cijene novca. To bi, kažu analitičari, moglo izazvati nesigurnost na tržištu, pa i pad cijena dionica. “Ako Fed najavi da će u iduće dvije godine povećati kamate za toliko i toliko, bilo bi to vrlo destabilizirajuće. No, tržište bi odahnulo kada bi Fed poručio da će biti strpljiv po pitanju daljnjeg povećanja kamata”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Godinama su se ključne kamate Feda kretale na rekordno niskih blizu nula posto jer je središnja banka od recesije 2008. godine vodila izuzetno labavu monetarnu politiku. No, došlo je vrijeme za ′normalizaciju′ te politike, pa će ubuduće tržište uvelike ovisiti o tempu te ′normalizacije′. A koliko bi Fed mogao biti agresivan po pitanju povećanja kamata ovoga tjedna i ubuduće ovisit će ponajviše o gospodarskim pokazateljima. Do odluke Feda bit će objavljeno nekoliko makroekonomskih izvješća, a naznake ubrzanja rasta američkog gospodarstva mogle bi značiti da će Fed biti agresivniji, pa se očekuje nesigurno trgovanje.

Smjer tržišta ovoga će tjedna ovisiti i o drugim čimbenicima, među ostalim, o tome hoće li se stabilizirati cijene nafte. Prošloga se tjedna tržište našlo pod pritiskom zbog pada cijena nafte na američkom tržištu na najniže razine u gotovo sedam godina, ispod 36 dolara po barelu, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila kako u idućoj godini očekuje daljnje pogoršanje odnosa između ponude i potražnje, s obzirom da zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva potražnja slabi, dok članice OPEC-a ne pokazuju volju za smanjenjem proizvodnje.

Oštar pad cijena nafte otvara pitanje koliko slabi potražnja, odnosno koliko se usporava rast svjetskog gospodarstva. Zbog toga su prošloga tjedna najviše pale cijene dionica u energetskom sektora, pa su svoje gubitke od početka mjeseca povećale na otprilike 11 posto.

You may also like