Burze pod “dojmom” cijena nafte i trgovinskih pregovora

Na svjetskim burzama
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer su ulagače oraspoložile poruke o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 60 bodova ili 0,23 posto, na 26.091 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.796 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 7.554 boda. Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.

Trump je poručio i da je postignut napredak po pitanju intelektualnog vlasništva, transfera tehnologija, poljoprivrede, usluga i tečajeva. Produljenje roka za postizanje dogovora dosad je, kažu analitičari, najjasniji znak da su dvije strane blizu dogovora i da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji je lani uzdrmao financijska tržišta, naštetio međunarodnoj trgovini i izazvao usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati.

No, rast burzovnih indeksa ograničen je jer tržište raste već tjednima upravo zahvaljujući nadi u trgovinski dogovor, kao i porukama američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju daljnjeg podizanja kamatnih stopa. „U cijene su već uračunate pozitivne vijesti o trgovinskim pitanjima. Sada treba pratiti pokazatelje o rastu gospodarstava, a oni ukazuju na usporavanje”, kaže R. J. Grant, analitičar u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

A usporavanje rasta globalnog gospodarstva negativno utječe na zarade kompanija. Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju. Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine. „Teško je za očekivati daljnji rast vrijednosti kada se smanjuju procjene zarada”, kaže Jeffrey Kleintop, strateg u tvrtki Charles Schwab.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su posljednjih tjedana cijene snažno porasle i dosegnule najviše razine u pet mjeseci. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je od početka godine skočio gotovo 10 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,5 posto.

Ulagači povlače dio zarade

Nakon što su cijene dionica danima snažno rasle, ulagači su se jutros odlučili na prodaju i povlačenje dijela zarade s tržišta jer su sve dobre vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima već ugrađene u tržište. Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.

Produljenje roka za postizanje dogovora dosad je, kažu analitičari, najjasniji znak da su dvije strane blizu dogovora i da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji je lani uzdrmao financijska tržišta, naštetio međunarodnoj trgovini i izazvao usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati.

Usporavanje gospodarstva, pad zarada

No, rast burzovnih indeksa ograničen je jer tržišta rastu već tjednima upravo zahvaljujući nadi u trgovinski dogovor, kao i porukama američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju daljnjeg podizanja kamatnih stopa. „U cijene su već uračunate pozitivne vijesti o trgovinskim pitanjima. Sada treba pratiti pokazatelje o rastu gospodarstava, a oni ukazuju na usporavanje”, kaže R. J. Grant, analitičar u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

A usporavanje rasta globalnog gospodarstva negativno utječe na zarade kompanija. Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava američkog S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju. Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

Powell u Kongresu

U fokusu ulagača bit će u utorak poslijepodne izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu Posljednjih tjedana Fed poručuje da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka biti strpljiv po pitanju kamatnih stopa, a ulagači se nadaju da će to danas ponoviti. „Tržište očekuje naznake da je Fed i dalje zadovoljan sadašnjom politikom”, kaže Steven Dooley, strateg u tvrtki Western Union Business Solutions.

U fokusu britanska valuta

A na valutnim je tržištima u fokusu britanska funta, čiji je tečaj dosegnuo najvišu razinu u posljednja četiri tjedna, 1,3149 dolara, zahvaljujući nagađanjima o mogućoj odgodi brexita. Mediji pišu da bi premijerka Theresa May mogla na sjednici vlade pokrenuti pitanje odgode datuma izlaska Britanije iz Europske unije. To je dobra vijest za ulagače koji se plaše da bi brexit bez dogovora izazvao znatne posljedice po gospodarstvo. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,36 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,48 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago ojačao s jučerašnjih 110,65 na 110,75 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1355 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1340 dolara.

Cijene nafte pod pritiskom

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom drugi dan zaredom, nakon što je jučer predsjednik Trump poručio OPEC-u da „malo popusti” po pitanju poticanja rasta cijena nafte jer su „otišle malo previsoko”. Nakon što je jučer pala više od 3 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula daljnjih 27 centi, na 55,20 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela jutros kreće oko 64,60 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 66,80 dolara.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, i stagnacija Crobex indeksa na najvišim razinama u tri i pol mjeseca, dok ulagači čekaju poslovne rezultate domaćih kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje i cijelu prošlu godinu.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,29 posto, na 1.781 bod, dok je Crobex10 porastao 0,61 posto, na 1.039 bodova. Nakon četiri dana neprestanog rasta, oba indeksa dosegnula su najviše razne od kraja listopada prošle godine. Redovni promet dionicama iznosio je jučer 5,1 milijun kuna, što je otprilike pola milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla za 0,3 posto, na 160,50 kuna. S prometom od 708 tisuća kuna slijedila je dionica Maistre, kojoj je cijena ostala nepromijenjena, na 300 kuna.

Uz promet od oko 555 tisuća kuna, cijena dionice AD Plastika porasla je, pak, za 2,30 posto, na 178 kuna. Među dobitnicama se ističe i dionica Podravke, kojoj je cijena porasla 0,5 posto, na 374 kune, uz promet od gotovo 300 tisuća kuna. Jučer je objavljeno da su konsolidirani prihodi od prodaje Podravka Grupe u prošloj godini iznosili 4,2 milijarde kuna, što je oko 3 posto više nego godinu dana prije, pri čemu je neto dobit dosegnula rekordnih 205,7 milijuna kuna.

Među najvećim gubitnicama jučer se, pak, našla dionica Optima telekoma, kojoj je, uz promet od oko 150 tisuća kuna, cijena pala za 3 posto, na 1,60 kuna. U blok trgovanju redovnom i povlaštenom dionicom Adris grupe jučer je ostvareno ukupno 58 milijuna kuna prometa.

Uprava Adris grupe odlučila je na temelju pristiglih ponuda i u skladu s Programom otkupa vlastitih dionica i objavljenim pozivom, otkupiti 54.938 redovnih i 65.688 povlaštenih dionica, priopćila je ta tvrtka u ponedjeljak.

U blok trgovanju ostvareno je i 5,03 milijuna kuna dionicom ACI-ja, po cijeni dionice od 6.500 kuna.

Tečaja dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tjedan dana prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta dok investitori za nove smjernice čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 96,43 boda. U ranijem je trgovanju nakratko skliznuo na najniže razine u tjedan dana, od 96,31 boda.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1363 dolara, što znači da mu se cijena zadržala oko razina s prethodnog zatvaranja. U ponedjeljak je na završetku trgovanja bio u plusu 0,2 posto.

Na početku tjedna investitori su postali skloniji riziku nakon što je američki predsjednika Donald Trump potvrdio da će odgoditi povećanje carina na uvoz iz Kine, prvotno planirano za 1. ožujka. U takvim okolnostima cijena kineskog juana u jednom je trenutku zabiilježila najviše razine u sedam mjeseci prema američkom dolaru.

U fokusu tržišta danas će biti govor predsjednika Feda pred senatskim odborom za bankarstvo, a očekuju da će istaknuti bančinu osjetljivost na cijene imovine i dati povoljne ocjene o izgledima za rast američkog gospodarstva.

“Powellove izjave trebale bi potaknuti već prisutnu veću sklonost investitora prema rizičnijoj imovini pa ostajemo optimistični po pitanju rizika”, smatra Manuel Oliveri, valutni analitičar u Credit Agricoleu.

Powell i ostali dužnosnici u Fedu pokazali su da prednost daju strpljenju prije nego što odluče nastaviti s podizanjem kamatnih stopa, a razlog tomu su najnovije naznake posustajanja rasta.

Na dobitku je u takvom ozračju bila i britanska funta, nakon što je Bloomberg News izvijestio da britanska premijerka Theresa May razmatra mogućnost odgode brexita.

Funta je ojačala jutros oko 0,5 posto prema dolaru, na 1,3152 dolara, a na sličnom je postotnom dobitku bila i prema euru kojim se tako trgovalo po 86,30 penija.

You may also like