Burze pale, rezultati kompanija nisu impresivni

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, već četvrti put u posljednjih pet trgovinskih dana, jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih rizika i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Dow Jones oslabio je 0,55 posto, na 20.523 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.342 boda, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 5.849 bodova.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio financijski sektor, s padom od 0,8 posto, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Goldman Sachsa za 4,7 posto, nakon što je ta investicijska banka objavila slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Slabije rezultate nego što se očekivalo u prvom je tromjesečju ostvario i Johnson&Johnson, pa je dionica te kompanije pojeftinila 3,1 posto.

Unatoč tim podbačajima, sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra, kažu analitičari. Od 45 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 76 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade.

Međutim, zarade kompanija doista bi trebale biti dobre, kažu analitičari, da bi uvjerile ulagače da dionice nisu precijenjene, s obzirom na snažan rast cijena od studenoga prošle godine, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, nedavno su burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti. No, kako od tih obećanja zasad nema ništa, posljednjih tjedana tržište stagnira, a ulagači se pitaju mogu li poslovni rezultati kompanija opravdati visoke cijene. “Na tržištu je vladao optimizam, pa se očekivao veći rast zarada, a prema prvim izvješćima vidimo da kompanije uspijevaju smanjiti troškove i održavati prihode, no čini se da imaju problema s povećanjem zarada”, kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibetyView Capital Management.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući rast napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji. I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,46 posto, na 7.147 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 12.000 bodova, a pariški CAC 1,59 posto, na 4.990 bodova.

You may also like