Burze pale pod pritiskom energetskih kompanija

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo na najnižu razinu u više od godinu dana jer je ulagače uznemirio novi oštri pad cijena nafte. Dow Jones potonuo je 249 bodova, ili 1,56 posto, na 15.766 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,17 posto, na 1.859 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 4.471 bod.

Pad S&P 500 indeksa na najnižu razinu od listopada 2014. godine posljedica je gubitaka u devet od 10 sektora tog indeksa. Najviše su, 2,9 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica potonuća cijena nafte na nove najniže razine u 12 godina. Na američkom je tržištu cijena barela pala više od 6 posto, pa je po prvi puta od 2003. zaronila ispod 27 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 27,10 dolara. Cijene su nafte pod pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, što dovodi do slabljenja potražnje. S druge strane, ionako velika ponuda dodatno će porasti zbog izvoza iranske nafte nakon što su toj zemlji ukinute sankcije.

Zbog slabosti globalnog gospodarstva i visokog tečaja dolara, što umanjuje prihode američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta, ni kvartalni poslovni rezultati kompanija ne ohrabruju. Jučer je, nakon razočaravajućeg financijskog izvješća, cijena dionice tehnološkog diva IBM-a potonula gotovo 5 posto. S obzirom na dosad objavljene rezultate, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala više od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To znači da prijeti recesija zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, zarade bi mogle pasti drugo tromjesečje zaredom. Na zabrinutost ulagača ukazuje rast VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija za 6 posto, što znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, neuobičajeno velik obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 12,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,46 posto, na 5.673 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,82 posto, na 9.391 bod, a pariški CAC 3,45 posto, na 4.124 boda.

You may also like

0 comments