Burze pale pod pritiskom cijena nafte

Stanje na tržištima
Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka (ECB) poručila da će odgoditi povećanje kamata, što je izazvalo zabrinutosti u vezi rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 200 bodova ili 0,78 posto, na 25.473 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.421 bod. Nakon redovne sjednice, čelnici ECB-a poručili su jučer da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje.

To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovici ove godine. „U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone. Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto.

S jedne strane, najave novih poticajnih monetarnih mjera mogu biti poticajne za tržište kapitala, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services. No, s druge strane, možda pokazuju koliko je situacija nepovoljna, upozorava Carlson. To je pokolebalo ulagače na Wall Streetu, koji su ionako zabrinuti zbog usporavanja rasta kineskog, pa i američkog gospodarstva. „Tržište je raslo neprestano osam tjedana zaredom, pa je vrijeme za predah”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 9,7 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tijekom prošle godine.

No, posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, pa se trguje oprezno. Uz to, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što će utjecati na zarade kompanija. Početkom godine u anketi Reutersa analitičari su očekivali rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od oko 1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 11.517 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.267 bodova.  Na azijskim su burzama u petak cijene dionica oštro pale, nakon neočekivano slabih podataka o kineskom izvozu, što je, nakon jučerašnjeg smanjenja procjena rasta eurozone, potaknulo strahovanja od znatnog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 2,9 posto.

Najveći pad kineskog izvoza u tri godine

Azijske ulagače, ionako zabrinute zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom, jutros su dodatno obeshrabrili podaci o neočekivano oštrom padu kineskog izvoza, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Kineski izvoz pao je u veljači za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u tri godine i znatno veći od 4,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To ukazuje na slabost inozemne potražnje, dok na slabljenje domaće potražnje ukazuje podatak o 5,2-postotnom padu uvoza, dok su analitičari očekivali pad od 1,4 posto. Analitičari kažu da se zbog različitog vremena održavanja kineske nove godine ne mogu izvlačiti jasni zaključci, ali da je podbačaj izvoza u odnosu na očekivanja alarmantan. „Ovi trgovinski podaci podržali su naš stav da se nazire kineska trgovinska recesija”, kaže Raymond Yeung, glavni ekonomist u ANZ-u.

Ti su podaci izazvali i pad američkih terminskih burzovnih indeksa za 0,2 posto, što najavljuje nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu na početku današnjeg trgovanja, a pod pritiskom su i europski terminski burzovni indeksi.

ECB smanjio procjene za eurozonu

Raspoloženje na tržištima pogoršano je još jučer, nakon što su čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje. To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovici ove godine.

„U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon redovne sjednice i nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone. Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto.

Oštar pad eura

Zbog smanjenih procjena rasta eurozone i odgađanja povećanja kamata ECB-a, euro je od jučer poslijepodne pod pritiskom. Njegov tečaj prema američkoj valuti jučer je zabilježio najveći dnevni pad od lipnja prošle godine, pa se jutros kreće oko 1,1195 dolara, nedaleko najnižih razina u 21 mjesec, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1305 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,53 boda, nedaleko najviše razine u ovoj godini, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,85 bodova. No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Tečaj dolara skliznuo je s jučerašnjih 111,70 na 111,30 jena.

Pod pritiskom i cijene nafte

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jutros su pod pritiskom i cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 38 centi, na 56,28 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio gotovo 50 centi, na 65,80 dolara.

You may also like

0 comments