Burze pale krajem dobroga mjeseca

Povlaćenje dijela zarade
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali jer su ulagači posljednjeg dana studenoga odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica u proteklih mjesec dana.

Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom da su u proteklom mjesecu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Snažno su u tom mjesecu porasle i cijene dionica na europskim burzama, premda su mnoge države uvele stroge restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, što će usporiti oporavak gospodarstava.

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, što je posljedica pada cijena nafte. Taj je sektor, zajedno s industrijskim i financijskim, bio najveći dobitnik u studenom jer ulagači vjeruju da će se ti sektori, koji su za koronakrize bili pod najvećim pritiskom, s razvojem cjepiva i normalizacijom gospodarske aktivnosti brzo oporaviti.

Ministar zdravstva SAD-a Alex Azar kazao je jučer da bi prva dva cjepiva protiv koronavirusa u SAD-u mogla biti dostupna do Božića. Cijena dionice Moderne, koja je razvila jedno od cjepiva, skočila je 20 posto.

Snažno je jučer porasla, više od 7 posto, i cijena dionice analitičke kuće IHS Markit jer je kompanija S&P Global ponudila za kupnju te tvrtke 44 milijarde dolara, što bi bilo najveće korporativno preuzimanje u ovoj godini.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica trgovačkih lanaca Macy’sa i Kohl’sa jer kupci nisu za ‘Crni petak’ pohrlili u trgovačke centre kao proteklih godina, s obzirom da je zbog širenja koronavirusa splasnuo entuzijazam i jer su se mnogi preusmjerili na online ‘shopping’.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, pa su ponovno u uzlaznoj putanji koja traje još od prvih vijesti o učinkovitom cjepivu protiv koronavirusa. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što je u studenom skočio više od 8 posto i dosegnuo najviše razine od početka ožujka.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva. Azijske ulagače, ionako optimistične jer se uskoro očekuje primjena cjepiva protiv koronavirusa, jutros su potaknule daljnje naznake oporavka kineskog gospodarstva. PMI indeks proizvodne aktivnosti, koji sastavljaju tvrtke Markit i Caixin, dosegnuo je u studenom 54,9 bodova, najvišu razinu u 10 godina, što je još jedna naznaka brzog oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne gospodarske poticaje jer se posljednjih mjeseci uvriježilo da na gotovo svaku naznaka usporavanja oporavka slijede nove fiskalne ili monetarne poticajne mjere. Jutros je australska središnja banka poručila da će gospodarstvu tog kontinenta još neko vrijeme biti potrebna fiskalna i monetarna podrška, premda se očekuju bolje vijesti.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla i odmaknula se od najniže razine od travnja 2018. godine. Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 45,03 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 0,6 posto, na 47,60 dolara.

You may also like

0 comments