Burze pale drugi dan za redom

Pad dionica nije spriječen rastom

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer ni optimizam ministrice financija i predsjednika Feda u vezi oporavka gospodarstva nije spriječio pad cijena dionica tehnoloških kompanija. Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice Applea, Tesle, Amazon.coma, Facebooka i Microsofta.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S duge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima jer bi se njihov oporavak trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Tako su jučer cijene dionica u financijskom sektoru porasle u prosjeku 0,4, a u industrijskom 0,7 posto. Još je više, 2,5 posto, skočio energetski sektor, nakon što su cijene nafte nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana.

Ipak, ulagači su oprezni, pa je jučer obujam trgovanja bio ispod prosjeka. Nije ih potaknuo ni optimizam ministrice Janet Yellen i predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella po pitanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Stanje u američkom znatno je poboljšano, ustvrdio je predsjednik središnje banke Jerome Powell, pripisujući zasluge Kongresu i Fedu koji su osigurali potpore bez presedana, ali i upozoravajući da će oporavak potrajati.

No, to nije impresioniralo ulagače jer je Fed nedavno povećao procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto. Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši. Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, što je posljedica novog ‘zatvaranja’ u Europi i daljnjeg rasta broja novozaraženih koronavirusom. Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuju mirno trgovanje i skroman promet, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi potaknule tržište, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg pada, mogli stagnirati.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu burzovni indeksi stagniraju, a dolar jača jer ulagači zbog niza razloga nisu skloni rizičnijim investicijama.

Azijski su ulagači oprezni zbog niza razloga, među ostalim, novog ‘zatvaranja’ u Europi zbog trećeg vala širenja koronavirusa i poremećaja u cijepljenju, ali i zbog mogućeg povećanja poreza u SAD-u kako bi se financirali dosadašnji fiskalni poticaji i budući infrastrukturni projekti.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom i kreće se oko najviše razine u četiri mjeseca.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 1,45 posto, na 60,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 63,65 dolara.

You may also like

0 comments