Home Ekonomija Burze pale, ali energetski sektor je u blagom porastu

Burze pale, ali energetski sektor je u blagom porastu

by Agencije

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Nasdaq indeks blago skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni zbog slabih vijesti iz kompanija. Dow Jones oslabio je 0,08 posto, na 18.529 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2.180 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 5.213 bodova.

U mirnom trgovanju jučer su cijene dionica pale u sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa, pa je taj indeks, kao i Nasdaq skliznuo s rekordnih razina dosegnutih u petak nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 7 posto, unatoč neuvjerljivom rastu američkog gospodarstva i anemičnim poslovnim rezultatima kompanija.

“Ovo je logičan predah dok ulagači procjenjuju situaciju na tržištu. Svi samo sjede i pitaju se kako smo došli do rekorda. Zamah tržišta veliki je dio toga, ulagači se plaše da će propustiti uspon tržišta”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Najviše su jučer pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, pri čemu su dionice Mercka, Allergana i Bristol-Myersa pojeftinile između 1,5 i 4,7 posto nakon loših vijesti iz tih kompanija.

S druge strane, znatno su, 1,2 posto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 2 posto zbog obnovljenih špekulacija da dio članica OPEC-a poziva na dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi se smanjio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija dok se sezona objave financijskih izvješća bliži kraju. Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa premašila je svojim rezultatima očekivanja analitičara, no to im i nije bilo teško jer su procjene postavljene vrlo nisko.

Unatoč boljim nego što se očekivalo izvješćima, po svemu sudeći, zarade kompanija pale su i u proteklom tromjesečju, već četvrti kvartal zaredom, a s obzirom na najave, zarade bi mogle pasti i u tekućem tromjesečju.

U novoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade u trećem tromjesečju biti 0,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su još prošloga tjedna očekivali rast zarada za 0,2 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 6,6 milijardi. Na europskim burzama su, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 6.809 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 10.432 boda, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.415 bodova.

Related Posts