Burze oštro pale, nastavljen pad cijena nafte

 Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu krajem prošloga tjedna, što je posljedica strahovanja ulagača od jačanja inflacije i stezanja monetarne politike središnjih banaka./vc_column]
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,7 posto, što je njegov najveći dnevni pad od kraja 2016. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,7 i 1,8 posto.

Azijske ulagače uznemirio je pad indeksa na Wall Streetu u petak za više od 2 posto, zbog snažnog rasta prinosa na obveznice.

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno je jutros porastao na 2,86 posto, najvišu razinu od početka 2014. godine.

Prinos na 2-godišnje američke obveznice porastao je, pak, na 2,16 posto, blizu najviše razine u devet godina, što povećava konkurentnost prinosa na obveznice u odnosu na dionice. Primjerice, dividendni prinos na dionice iz sastava Dow Jones indeksa iznosi 2,13 posto.

A skok prinosa uslijedio je u petak nakon što je objavljeno da je u siječnju u SAD-u otvoreno 200.000 novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Pritom su plaće zabilježile najveći rast na godišnjoj razini u osam i pol godina. A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice, što, pak, povećava troškove zaduživanja kompanija.

Azijske ulagače zabrinjava i pad terminskih indeksa jer je S&P 500 terminski indeks trenutačno u minusu 0,3, a Dow Jones 0,6 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak.

Uz to, nastavljen je pad cijena nafte. Nakon što je prošloga tjedna skliznula 1,3 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljnjih 65 centi, na 64,80 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 70-ak centi, na 67,85 dolara, nakon što mu je prošloga tjedna cijena potonula 2,7 posto.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošloga tjedna njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago porastao po prvi put nakon šest tjedana gubitaka.

Jutros se kreće oko 89,15 bodova, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula sa 110,10 jena, koliko je iznosila u petak navečer, na 109,95 jena. No, dolar je stabilan u odnosu na europsku valutu, pa se tečaj eura kreće na razinama od petka, oko 1,2460 dolara.

You may also like