Home Ekonomija Burze oštro pale na početku tjedna

Burze oštro pale na početku tjedna

by Agencije

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro su pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da će američki Fed do kraja godine povećati kamate.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,8 posto, nakon što je u petak skliznuo 1,1 posto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1,4 i 2,2 posto.

Najveći pad tih indeksa od kraja lipnja i odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije posljedica je pada burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 2 posto, nakon novih poruka iz američke središnje banke kako je uskoro moguće povećanje kamata. Niske kamate već dulje vrijeme podržavaju rast tržišta dionica, pa mogućnost povećanja cijene novca drži ulagače ′na iglama′.

Doduše, malo je vjerojatno da će Fed povećati kamate već na sjednici u rujnu, no dužnosnici središnje banke ostavljaju i tu mogućnost otvorenom. Stoga ulagači nestrpljivo očekuju nove izjave dužnosnika Feda, koje bi mogle naznačiti je li ta opcija ozbiljna.

Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte. Nakon što su u petak potonule više od 4 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 1,4 posto, na 47,35 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 1,6 posto, na 45,10 dolara. Posljedica je to izvješća tvrtke Baker Hughes, prema kojemu je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već 10. tjedan od posljednjih 11. To je najduže razdoblje povećanja broja postrojenja od 2011. godine, što pokazuje da se tamošnjim kompanijama isplati proizvoditi s cijenama na ovim razinama.

Zbog toga je jutros na europskim burzama pod najvećim pritiskom rudarski sektor, s prosječnim padom cijena za 3,5 posto, dok je bankarski sektor izgubio 1,9 posto. I na azijskim burzama cijene dionica jutros su oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 2,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros skliznuo 1,7 posto, na 16.672 boda, što je njegov najveći dnevni pad od početka kolovoza.

Related Posts