Burze oslabile zbog mogućeg povećanja kamata

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo na najnižu razinu od ožujka jer se ulagači plaše da će Fed već u lipnju povećati kamatne stope. Dow Jones skliznuo je 0,52 posto, na 17.434 boda, dok je S&P 500 pao 0,37 posto, na 2.040 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 4.712 bodova.

Nakon što je u srijedu zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao da mnogi dužnosnici Feda smatraju da bi se kamate mogle povećati već u lipnju, jučer je i William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao da je gospodarstvo možda dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata u tom mjesecu.

To je zabrinulo ulagače koji su smatrali da je povećanje kamata moguće tek u rujnu i kojima su rekordno niske kamate još od financijske krize 2008. godine išle u prilog.

Više kamatne stope zauzdavaju inflaciju, ali isto tako ograničavaju rast gospodarstva i smanjuju likvidnost na tržištima dionica. “Ako Fed poveća kamate u lipnju, doista ćemo imati problema i bit će to grozno ljeto. Po meni, to je najgori mogući potez koji se može povući”, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u postupno raste, a da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom kvartalu. No, ulagači se plaše da oporavak nije još dovoljno snažan da bi gospodarstvo izdržalo povećanje cijene novca. Zbog toga su u šest od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer pale, a najviše, 0,95 posto, u industrijskom sektoru.

No, bilo je i svijetlih točaka. Tako je cijena dionice Wal-Marta skočila gotovo 10 posto jer je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Dionica Monsanta poskupila je, pak, 3,5 posto, nakon vijesti da je njemačka farmaceutska kompanija Bayer podnijela toj tvrtki ponudu za preuzimanje, kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,82 posto, na 6.053 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,48 posto, na 9.795 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.282 boda.

You may also like

0 comments