Burze oslabile, ulagači oprezno

Pad zaliha u SAD-u
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u financijskom sektoru, jer su ulagači nesigurni zbog recesijskih prijetnji i jer nema pozitivnih pomaka u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, kao i dan prije, kada je ulagače oraspoložila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se trgovinski pregovori s Pekingom nastaviti. No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon priopćenja iz kineskog ministarstva vanjskih poslova da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvog telefonskog razgovora o trgovinskim pregovorima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američkom gospodarstvu prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali s tržišta obveznica. Naime, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice i dalje su veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija. Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

 Najviše su jučer pale, u prosjeku 0,7 posto, cijene dionica u financijskom sektoru, koje obično slabe u okruženju usporavanja rasta gospodarstva i smanjenja kamatnih stopa. S druge strane, skupinu dobitnika predvodio je komunalni sektor, koji se smatra defanzivnim, s prosječnim rastom cijena dionica za 0,14 posto.

Od početka kolovoza S&P 500 indeks izgubio je gotovo 4 posto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva. Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 105,70 jena, koliko je iznosio i jučer na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon jučer objavljenog podatka o padu zaliha u SAD-u, što ukazuje na jačanje potrošnje. Tako je cijena barela na američkom tržištu jutros skočila 1,02 posto, na 55,50 dolara.

You may also like

0 comments