Burze optimistične radi Trumpove porezne reforme

Na Wall Streetu su u ponedjeljak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji.

Dow Jones ojačao je 0,68 posto, na 22.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 2.529 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 6.516 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica u rudarskom, industrijskom i financijskom sektoru.

Financijski sektor jača već danima jer se do kraja godine očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke po treći put u ovoj godini.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate. Ulagače je jučer ohrabrio podatak da su proizvodne aktivnosti u SAD-u u rujnu dosegnule najviše razine u više od 13 godina jer se industrija oporavlja od posljedica uragana Harvey. “Podaci o uslužnoj aktivnosti su bolji pokazatelji o situaciji u gospodarstvu, no lijepo je vidjeti i da proizvodnja raste”, kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje i zbog toga što se ulagači nadaju da će američke vlasti usvojiti dugo najavljivanu poreznu reformu, premda je nedavni prijedlog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izazvao niz kritika.

Porezi bi se smanjili većini Amerikanaca, no kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara. “Puno je detalja u poreznoj reformi na kojima valja raditi, no tržište je, čini se, spremno vjerovati da bi se moglo dogoditi nešto dobro”, kaže Scott Wren.

Ako Trump uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 12.902 boda, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.350 bodova.

You may also like

0 comments