Burze opale s rekordnih razina

Nafta nastavila rasti
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali s najviših razina u povijesti jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji i prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa novim carinama.

Prošloga su tjedna ti indeksi dosegnuli rekordne razine, zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. U ponedjeljak je Washington ponovio da bi dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma mogao biti postignut do kraja godine, no nema nikakvih novih detalja o tome.

S druge strane, predsjednik Trump poručio je da bi mogao ponovno uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine, što je novi znak da se sukob između SAD-a na više trgovinskih frontova s njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz američkog gospodarstva. Institut menadžera nabave (ISM) objavio je da je aktivnost u proizvodnom sektoru u studenome skliznula četvrti mjesec zaredom, što je izazvalo bojazni da rast gospodarstva gubi na zamahu. U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeks cijene su dionica jučer pale, a najviše u nekretninskom, tehnološkom i industrijskom sektoru.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao.  Cijene su nafte, pak, nastavile rasti jer ulagači očekuju da će OPEC i njegovi partneri na sastanku idućega tjedna dogovoriti daljnje smanjenje proizvodnje. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,39 posto, na 56,18 dolara, dok je na londonskom tržištu barela poskupio 0,33 posto, na 61,12 dolara.

You may also like

0 comments