Burze nadoknadile dio gubitaka od petka

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.

Nakon što su u petak indeksi zabilježili najveći dnevni pad posljednjih mjeseci zbog pojave nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, jučer su nadoknadili dio gubitaka.

Ta varijanta virusa mola bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, Japan je u ponedjeljak najavio zabranu dolaska stranih turista.

Mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, posljednjih su dana postrožile granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

Strahovanja od ponovnog zatvaranja gospodarstva ublažila je jučer poruka predsjednika SAD-a Joe Bidena da se ta opcija zasad ne razmatra i da ne bi trebalo paničariti.

Preporučio je da se u zatvorenim prostorima nose maske, pozvao ljude da se cijepe i kazao da vlada radi s farmaceutskim kompanijama na planovima ako će biti potrebno novo cjepivo.

Farmaceutske kompanije, kao što su Pfizer i njegov partner BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson poručile su, pak, da rade na cjepivu isključivo protiv omikrona u slučaju da se pokaže da postojeća cjepiva nisu dovoljna za zaštitu od te varijante virusa.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer porasle cijene dionica u tehnološkom, u prosjeku 2,6 posto, a slijedio je potrošački sektor s rastom od 1,6 posto.

Među najvećim dobitnicama bile su i farmaceutske kompanije koje proizvode cjepiva protiv koronavirusa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer nadoknadile dio gubitaka od petka. Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa u svijetu.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, dok ulagači prate vijesti o novoj varijanti koronavirusa, a podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

Azijska su se tržišta smirila nakon dva dana pada cijena dionica, no i dalje se trguje oprezno, a ulagači prate vijesti o širenju omikrona, nove zaraznije varijante koronavirusa, koja je možda otporna na cjepiva.

Hong Kong je uveo stroža ograničenja ulaska stranaca, dok Australija razmatra moguće reakcije nakon pojave omikrona na njezinom području.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo podaci o tvorničkim aktivnostima u Kini, kao i jučerašnji oporavak europskih burzi od pada u petak.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,70 posto, na 73,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,10 posto, na 70,70 dolara.

You may also like