Burze na oprezu, usporava svjetsko gospodarstvo

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo suzdržano zbog smanjenih procjena zarada kompanija, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.
Dow Jones oslabio je 53 boda ili 0,21 posto, na 25.053 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 2.709 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 7.307 bodova. Washington i Peking izrazili su jučer optimizam uoči nastavka trgovinskih pregovora, koji će se 14. i 15. veljače održati u Pekingu. No, kako nema nikakvih konkretnih detalja na kojima se temelji taj optimizam, te poruke nisu znatnije potaknule tržište. Tim više što su neki analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Ulagače zabrinjava i niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine i Japana do eurozone, što bi, očekuje se, moglo loše utjecati na zarade kompanija. Doduše, zarade su zasad solidne. Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 71,2 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u proteklom tromjesečju iznositi 16,5 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto. Međutim, mnoge su kompanije smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti za 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 5,3 posto. A to bi bio prvi pad zarada američkih kompanija od drugog tromjesečja 2016. godine.

Svjetsko je gospodarstvo sve slabije, pokazuje u ponedjeljak objavljeno tromjesečno istraživanje njemačkog Instituta za gospodarska istraživanja (Ifo). Ifov indeks za svjetsko gospodarstvo potonuo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na najnižu razinu od 2011. godine, od minus 13,1 bod. U prethodnom je tromjesečju iznosio minus 2,2 boda.

Stručnjaci njemačkog ekonomskog instituta izračunavaju ga na osnovi ankete koja obuhvaća 1.293 stručnjaka iz 122 zemlje. Istraživanje se objavljuje četiri puta godišnje. Rezultati aktualnog istraživanja upućuju na zaključak da je “svjetsko gospodarstvo sve slabije”, izjavio je u Muenchenu čelnik Ifoa Clemens Fuest.

Dok se rast u gospodarstvima u nastajanju i razvoju stabilizirao od prošle godine, procjene rasta u SAD-u i EU-i snižene su, istaknuo je Fuest. „Stručnjaci očekuju slabiji rast osobne potrošnje, ulaganja i svjetske trgovinske razmjene”, dodaje čelnik Ifoa.

“Iako većina ispitanika i dalje očekuje rast kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa, njihov je broj osjetno smanjen (u odnosu na prethodno istraživanje). Oni očekuju pad vrijednosti američkog dolara diljem svijeta”, napominje Fuest.

You may also like

0 comments