Burze na kraju tjedna porasle uz oprez ulagača

Neće biti velikih zaokretae
Na Wall Streetu su burzovni indeksi snažno porasli i u četvrtak, četvrti dan zaredom, jer bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju parlamentarnih stranaka, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Snažan rast indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati. U tom slučaju, Kongres bi ostao podijeljen između dviju stranaka jer demokrati drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da bi ubuduće bilo teško provesti velike zaokrete u politikama, bez obzira da li će na predsjedničkim izborima pobijediti demokratski izazivač Joe Biden, koji je bliži pobjedi nego aktualni predsjednik Donald Trump.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, primjerice, da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati porezne stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške gospodarstvu mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu. No, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko poticajnih mjera, američka središnja banka reagirati i povećati likvidnost na financijskim tržištima, što bi dodatno potaknulo tržište dionica. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda jučer su poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak gospodarstva od koronakrize.

Nakon četiri dana neprestanog rasta, S&P 500 indeksa na dobitku je ovoga tjedna više od 7 posto, što je njegov najveći četverodnevni skok od travnja. Time je nadoknadio sve gubitke od prošloga tjedna, kada je oštro pao zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim burzama u petak ujutro burzovni indeksi ne osciliraju značajnije jer nakon pet dana snažnog rasta cijena dionica nema novih vijesti koje bi moglo značajnije pokrenuti tržište.Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobex indeksi, koji su na putu prvih tjednih dobitaka nakon tri tjedna pada, mogli stagnirati.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer nakon snažnog rasta cijena dionica prethodnih dana jutros nema novih vijesti koje bi mogle dodatno potaknuti tržišta. Nakon snažnog rasta tržišta prethodnih dana, azijski su ulagači jutros oprezni dok se čekaju konačni rezultati izbora u SAD-u.

Zbog toga je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pod pritiskom drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,7 posto, na 40,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio oko 2 posto, na 37,95 dolara.

You may also like

0 comments