Burze i dalje pod pritiskom pada cijene nafte

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer je energetski sektor i dalje pod pritiskom, a ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Dow Jones oslabio je 162 boda, ili 0,92 posto, na 17.568 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 5.098 bodova.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa njih devet jučer je zabilježilo pad, a porasle su, prosječno 0,2 posto, samo cijene dionica u zdravstvenom sektoru. Pod najvećim je pritiskom, kao i dan prije, bio energetski sektor zbog daljnjeg pada cijena nafte jer su najveći svjetski proizvođači nafte odlučili zadržati visoku razinu proizvodnje, unatoč niskim cijenama i slabosti potražnje.

Jučer je cijena nafte na američkom tržištu skliznula ispod 37, a na londonskom tržištu ispod 40 dolara po barelu, po prvi puta od recesijske 2009. godine. S&P indeks energetskog sektora pao je, pak, 1,5 posto, pri čemu je dionica naftnog diva Exxona pojeftinila 2,8 posto. To je bio već peti dan zaredom kako je taj sektor oštro pao, pa je od početka prosinca na gubitku više od 10 posto. “Zadržavanje cijene nafte na američkom tržištu ispod 40 dolara po barelu je svojevrsni šok za ulagače”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Oštro su, 1,8 posto, jučer pale i cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. Posljednji podaci pokazuju da je u studenome uvoz Kine pao već 13. mjesec zaredom, za 8,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Izvoz je, pak, skliznuo 6,8 posto na godišnjoj razini, peti mjesec zaredom.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što se polovicom prosinca očekuje prvo povećanje ključnih kamata Feda još od 2006. godine. Premda američko gospodarstvo stabilno raste i premda središnja banka već dulje vrijeme najavljuje taj potez, ulagači su, ipak, suzdržani. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,42 posto, na 6.135 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,95 posto, na 10.673 boda, a pariški CAC 1,57 posto, na 4.681 bod.

You may also like