Burze i dalje nestabilne, dolar ojačao

Na azijskim burzama u utorak se trguje nestabilno, no gubici nisu tako veliki kao dan prije kada je ulagače preplašilo usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Australiji pale između 0,3 i 1,5 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i na ostalim tržištima blago su porasli, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je potonuo više od 2 posto. Na većini azijskih burzi danas vlada nestabilnost, dok indeksi balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, a ulagači pažljivo prate kretanje kineskih burzovnih indeksa, nakon što je jučer na burzi u Šangaju trgovanje prekinuto zbog pada indeksa od 7 posto.

Jutros je kineska središnja banka ubrizgala svježi novac na financijsko tržište kako bi održala niske kamate. Odredila je i nešto veći tečaj juana prema dolaru, nakon što je jučer dopustila njegov pad na najnižu razinu u četiri i pol godine. Jučer je taj potez središnje banke izazvao strahovanja od daljnje devalvacije juana, a tržišta su uzdrmale i naznake daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Zbog toga su jučer cijene dionica oštro pale i na europskim burzama te Wall Streetu.

Premda je jutros na tržištima mirnije nego jučer, postojeći problemi, kažu analitičari, nisu nestali. “Jučerašnji pad svjetskih burzi podsjeća da je povezanost svijeta danas veća nego ikada. Nestabilnost na tržištima vjerojatno će potrajati, a likvidnost bi se mogla smanjiti ako se nesigurnost ulagača poveća. Rast globalnog gospodarstva i geopolitička stabilnost ostaju glavni razlozi zabrinutosti”, poručuju analitičari Citija u bilješci klijentima.

Jučer objavljeni podaci o industrijskoj aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima ukazali su u najboljem slučaju na anemičnost, dok su u SAD-u i Kini ukazali na usporavanje rasta. Nestabilnost tržišta dobro oslikavaju i jučerašnje oscilacije cijena nafte. Prvo su ujutro znatno porasle zbog nestabilnosti na Bliskom istoku, da bi do kraja dana izgubile sve dobitke zbog naznaka usporavanja rasta kineskog i američkog gospodarstva.

Jutros je, pak, cijena barela na londonskom tržištu porasla 29 centi, na 37,51 dolar, dok je na američkom tržištu barel poskupio 27 centi, na 37,03 dolara. I na valutnim tržištima vlada nestabilnost. Jučer je u jednom trenutku tečaj dolara prema japanskoj valuti zaronio na najnižu razinu u 11 tjedana, na 118,68 jena, dok se jutros kreće oko 119,40 jena.

Dolar je jutros ojačao i prema europskoj valuti, nakon jučerašnjih znatnih oscilacija. Tako je jučer u jednom trenutku cijena eura dosegnula 1,0925 dolara, da bi do kraja dana skliznula na 1,0780 dolara. Jutros se, pak, kreće oko 1,0830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0880 dolara.

You may also like

0 comments