Burze bez revelikog uzbuđenja prate odlazak Donalda Trumpa

Komentar Bloomberga
Iako su na oprezu, američka, ali i globalna financijska tržišta ne uzbuđuju se previše oko činjenice da je predsjednik Donald Trump opozvan i drugi put u svome mandatu, što nije pošlo za rukom nijednom njegovu prethodniku

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv Trumpa zbog poticanja napada svojih pristaša na Kongres. Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu. Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

Terminski ugovori na američke burzovne indekse sugerirali su da će i u četvrtak cijene dionica blago porasti, kao i u srijedu. „Vijesti o tome izazivaju kratkoročno podrhtavanje na tržištu, no čini se da ulagači gledaju preko toga i očekuju poboljšanje gospodarske situacije u ostatku godine”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade, a prenose agencije.

Brian Price, voditelj investicijskog upravljanja u Commonwealth Financial Networku dodaje za CNBC kako bi se uobičajeno očekivao pad cijene rizične imovine tijekom događaja poput ovoga, ali čini se da je tržište fokusiranije na dolazak sljedeće administracije. Iako je jučerašnje burzovno trgovanje u Europi započelo u opreznom tonu, očekivanja da će Bidenova administracija donijeti dodatne fiskalne poticaje najvećem svjetskom gospodarstvu u kombinaciji s podatkom da je kineski izvoz skočio više od 18 posto u odnosu na godinu ranije podigla su i europske burzovne indekse.

Tako je paneuropski STOXX 600 tijekom prijepodneva bilježio oko 0,5 posto rasta. Najizraženije ekonomske posljedice pretrpit će Trumpov obiteljski biznis. Kako je izvijestio The Wall Street Journal, Professional Bank sa sjedištem u Coral Gablesu na Floridi odbio je suradnju s tvrtkama trenutnog američkog predsjednika, slijedeći Deutsche Bank i Signature Bank.

Banka je priopćila da će smjesta prekinuti poslovne odnose s Trumpom i ne namjerava poslovati s njegovim poslovnim organizacijama u budućnosti. Uz to, velika tvrtka za promet nekretninama Vornado Realty Trust, koja je zajedno s Trumpom vlasnica nebodera u New Yorku i San Franciscu, odlučila je obustaviti planove refinanciranja za dva projekta.

Bloomberg je u utorak izvijestio da su Deutsche Bank i Signature Bank odlučili napustiti suradnju s Trumpom nakon događaja 6. siječnja u Washingtonu. Prema njegovim izvorima, Deutsche Bank „pokušava se distancirati od predsjednikova poslovanja i vjerojatno mu neće pružiti nove zajmove“. Inače, Deutsche Bank prije se smatrao „jednim od najvjernijih partnera“ korporacije Trump.

Kako piše Bloomberg, Trumpova politička sudbina sada je u rukama lidera republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella. Prema tvrdnjama Bloombergovih izvora, McConnell je stranačkim kolegama kazao kako će blokirati početak suđenja o opozivu prije nego što Joe Biden 20. siječnja preuzme dužnost predsjednika. Time se Trumpu otvara mogućnost da dovrši svoj mandat do kraja. No, McConnell je dodao i kako još nije odlučio hoće li glasovati za osudu čime je otvorio mogućnost da se okrene protiv Trumpa ako ovaj pokuša opet neki opasni potez.

Prema američkom ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni, piše Poslovni dnevnik.

You may also like