Burna rasprava o manjinskim sredstvima u Saboru

Dio zastupnika saborske većine pozvao je u četvrtak da dio udruga i ustanova nacionalnih manjina u državni proračun vrate u 2013. nenamjenski utrošen novac za financiranje projekata kulturne autonomije, dok su manjinski zastupnici isticali kako su preporuke državne revizije uvažene te da će izvješća za naredne dvije godine pokazati pozitivne pomake u trošenju.

Savjet za nacionalne manjine je u 2013. projekte manjinskih udruga i ustanova financirao s ukupno nešto više od 37 milijuna kuna, od čega je najizdašnije financirano izdavaštvo, s gotovo 18 milijuna kuna. Izvješće državne revizije za 2013. upozorava kako su pojedine nevladine udruge i ustanove isplaćivale autorske honorare za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela, te kako za pojedine kulturne manifestacije nije računima dokazano da su održane.

Neke udruge su sav novac koji im je dodijelio Savjet potrošile na reprezentaciju, plaćanje odvjetničkih usluga ili kupnju darova, a nekima su telefonski računi i drugi režijski troškovi bili veći od dopuštenih 20 posto ukupnog iznosa.

Laburist Jaroslav Pecnik upozorio je na “eskalaciju netolerancije, mržnje, ksenofobije”. “Čak je i premijer bio ponukan da napiše pismo gdje se zalaže za dijalog i toleranciju. Samo, ja mislim da je premijer pogriješio adresu, mogao je šapnuti svom prvom potpredsjedniku i mislim da bi se stvar riješila u najboljem smislu te riječi, a ne da piše pisma”, kazao je Pecnik. Istaknuo je kako nije tajna da se preko manjinskih udruga zapravo rješavaju neka socijalna pitanja, “što je potpuno jasno i ne bi to trebao biti grijeh nikome”.

Uzvratio mu je Ivan Šuker (HDZ), kazavši kako je od Pecnika kao pripadnika nacionalne manjine “u najmanju ruku očekivao da će upozoriti na ono što se dogodilo prije tjedan dana u Beogradu na utakmici Crvena zvezda-Cedevita”. “Dakle nitko u Hrvatskoj nije reagirao na četničko orgijanje”, rekao je Šuker. Ustvrdio je da su takvi incidenti u Hrvatskoj nemogući. “Takvu stvar ni na jednoj košarkaškoj utakmici u Zagrebu ni u Zadru nećete doživjeti, a vi bi to trebali u svojoj jugoslavenštini znati”, poručio je Pecniku. Na njegovo je izlaganje reagirao predsjednik Sabora Željko Reiner, upozorivši zastupnike da se drže zadane teme.

Josip Đakić (HDZ) naveo je kako je najveći dio novca za manjinske udruge i ustanove usmjeren u informiranje. “A u tom informiranju postoje listovi koji su se aktivno bavili protuhrvatskim djelovanjem, nazivajući hrvatske invalide Domovinskog rata bordelom patnika, dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška vragovima, Lijepu našu ‘lijepom našom haubicom’ i takove scene koje su plaćene državnim novcima, koji nisu pravdani, a potrošeni su na honorare, putne troškove, reprezentacije. Državni ured za reviziju je jasno napisao da ih te udruge moraju vratiti”, rekao je Đakić. Zastupnike manjina pak brine kriva slika o izdvajanju novca za kulturne programe manjine.

“Fama je da nacionalne manjine žive ko bubreg u loju, da imamo novaca, jedemo, pijemo, plešemo i živimo na grbači ovog naroda”, kazao je zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.

Talijanski zastupnik Furio Radin izračunao je kako svaki pripadnik manjina u Hrvatskoj iz državnog proračuna ima 10 kuna godišnje.”Vi licitirate život 22 manjine, odnosno udruge tih 22 manjina s 30 milijuna kuna koliko potroše jedna ili dvije agencije zajedno, a o tome nikad niste riječ jednu progovorili”, spočitnuo je Radin kolegama zastupnicima.

You may also like

0 comments