Burilović: Reforme bismo trebali brže provoditi

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović kazao je u srijedu kako kreatori politika odluke moraju donositi brže i hrabrije, a reforme se moraju puno uspješnije provoditi.

“Kreatori politika moraju odluke donositi brže i hrabrije, a reforme se moraju puno uspješnije provoditi”, poručio je Burilović na konstituirajućoj Skupštini HGK. Predsjednik Komore poručio je i kako “jedino zajedničko djelovanje može jamčiti prosperitet, zbog čega je važno udruženo djelovanje svih čimbenika”. Dodao je i kako zabrinjava trend rasta javnog duga, nedostatak investicija, niska zaposlenost, visoka nezaposlenost.

Ponovio je kako se procjenjuje da će rast BDP-a u ovoj godini biti negdje do 2 posto, no to nije dovoljno. “Treba nam rast od 3 do 4 posto samo da bi servisirali dugove, a za značajniji gospodarski rast i razvoj treba nam veći rast”, rekao je. Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić je kazao kako tendencije kretanja osnovnih makroekonomskih pokazatelja (industrijska proizvodnja, trgovina na malo, izvoz…) u prvom tromjesečju ove godine upućuju na daljnji rast BDP-a, za koji u HGK očekuju da će u 2016. iznositi najviše do 2 posto.

No, dinamika rasta BDP-a nije dostatna da bi se otklonile postojeće makroekonomske neravnoteže nacionalne ekonomije te kako bi porastao kreditni rejting zemlje, istaknuo je. Tu prije svega misli na javni dug, koji je posljedica deficita proračuna, i trenutno dosiže razinu od 86 posto BDP-a, kao i na bruto inozemni dug. Savić napominje kako smo prema tim pokazateljima među najlošijima u EU, ali i kako se dugoročno ne vidi način rješavanja tih problema.

Najbolji pokazatelj stanja našega gospodarstva je stanje na tržištu rada gdje se, unatoč trenutno pozitivnim trendovima koji su pod utjecajem turističke predsezone, bilježi stopa nezaposlenosti od 15,1 posto, a Savić ističe kako smo i po brojnim drugim pokazateljima s tržišta rada među najlošijim zemljama članicama EU.

Uz to, tržište rada i dalje obilježava jedna od najnižih stopa aktivnog stanovništva i zaposlenosti u EU, ali i iznimno visoka stopa nezaposlenosti mladih, viša od 40 posto. “Svi ti segmenti govore u prilog nužnosti bržih promjena u društvu u smislu reformi u svim segmentima i na svim razinama kako bi se brže rješavali nagomilani problemi, rast bio dinamičniji, odnosno društvo postalo konkurentnije”, istaknuo je Savić.

Na konstituirajućoj sjednici HGK je istaknuto i kako su, uz županijske komore, po prvi put članovima Skupštine postali i članovi komorskih udruženja. Time su gospodarstvenici koji djeluju unutar udruženja HGK također postali članovi Skupštine, a broj skupštinara povećao se sa 77 na 93. Na Skupštini su jednoglasno izabrani i članovi Upravnog odbora (Vladimir Đaja, Marin Pucar, Franco Palma, Nikolina Babić i Ante Raspudić) te članovi Nadzornog odbora (za predsjednika Denis Matijević te za članove Goran Blagojević, Stjepan Šafran, Miljenko Baković i Anton Morandi).

You may also like

0 comments