Burilović: Propao je državni model brodogradnje

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović rekao je danas da su bez brodogradnje ostale i veće države od Hrvatske, poput Njemačke i Poljske, ustvrdivši da je aktualni model održavanja domaće brodogradnje neodrživ.
Po njegovim riječima, državni model, koji se dosad primjenjivao kako bi se održala ta grana gospodarstva, apsolutno je neodrživ. “Bit ću potpuno otvoren, ovaj model koji smo imali do sada potpuno je neodrživ za državu. Ne možemo kao do sada svake godine davati”, kazao je Burilović novinarima na marginama Dana hrvatskih financijskih institucija.

Podsjetio je da su prošle godine Uljanik i 3. maj proizveli 1,7 milijardi kuna gubitaka. “Ja sam ekonomist. Kako možemo raditi nešto s gubitkom, kako ugovarati brodove s gubitkom”, zapitao je Burilović, dodavši da su se i jedna velika Njemačka kao i Poljska odrekle brodogradnje kada su vidjele da im je neisplativa.

Burilović se zalaže za pronalazak drugačijeg modela upravljanja brodogradilištima. “Moramo vidjeti u kojem obimu trebamo hrvatsku brodogradnju i što učiniti dalje. Uglavnom, treći put ponavljam, ovaj je model hrvatske brodogradnje neodrživ”, zaključio je Burilović.

You may also like

0 comments