Burilović: Poreznoj se reformi pristupilo ozbiljno; razmisliti o povećanju PDV-a za ugostiteljstvo

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović izjavio je u četvrtak kako se poreznoj reformi pristupilo ozbiljno, raduje ga što ona ide na ruku mikro i malim poduzetnicima, ali poziva da se dobro razmisli o povećanju PDV-a za usluge u ugostiteljstvu. 

“Iz predstavljenog je vidljivo da se reformi pristupilo ozbiljno. Ona je cjelovita i slojevita, ali i odgovorna u segmentu stabilnosti državnih financija. Usmjerena je prema rasterećenju gospodarstva, unaprjeđenju poslovne klime i većoj poreznoj pravednosti”, kaže Burilović u komentaru danas predstavljene porezne reforme.

Predsjednika Komore posebno raduje što “porezna reforma na ruku ide mikro i malim poduzetnicima, kakvih je u Hrvatskoj 98 posto, da će oni od iduće godine plaćati manji porez na dobit i tako doprinijeti novim investicijama u ovom segmentu gospodarstva”.

S druge strane, ističe kako bi negativno na sektor turizma moglo utjecati povećanje PDV-a za usluge u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. “O tome treba dobro razmisliti”, poručuje Burilović.

Napominje kako su najavljene i izmjene zakona o samoj Poreznoj upravi. “Nadam se da će se smanjiti porezna progresija i da će država poduzetnicima biti više pomoć manje ‘policajac'”, kaže predsjednik HGK.

I on podsjeća da su kompliciranost i nestabilnost poreznog sustava jedno od najvećih ograničenja poduzetnicima i  inozemnim investitorima što otežava poslovanje i koči realizaciju investicijskih projekata.

“Odmjerenim poreznim rasterećenjem koje neće ugroziti neophodnu fiskalnu konsolidaciju javnih financija kreirat će se stabilniji i predvidiviji porezni sustav. Stoga ocjenjujemo da će nastavak smanjivanja proračunskog manjka i javnog duga uz efikasniji porezni sustav i sniženo porezno opterećenje doprinijeti poboljšanju konkurentnosti gospodarstva i unaprjeđenju kreditnog rejtinga zemlje”, kaže Burilović.

Ističe kako u Komori podupiru daljnje rasterećenje plaća putem izmjena u porezu na dohodak. “Povećanjem raspoloživog dohotka stanovništva dinamizira se domaća potrošnja, posebno u okolnostima kada se očekuje smanjenje povoljnog utjecaja niskih cijena nafte i deflatornih kretanja”, zaključuje Burilović u komentaru.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na prvoj sjednici Vlade premijera Andreja Plenkovića predstavio poreznu reformu, kojom bi se uz ostalo opća stopa poreza na dobit smanjila s 20 na 18 posto, dok bi stopa poreza na dobit za poljoprivrednike, obrtnike i male poduzetnike s godišnjim prihodima manjim od tri milijuna kuna iznosila 12 posto.

Najavio je ukidanje porezne olakšice za reinvestiranu dobit, jer je koristi malo poduzetnika, kao i za slobodne zone, dok bi se zadržale olakšice za potpomognuta područja i Vukovar, obrazovanje i izobrazbu, istraživačko-razvojne projekte i olakšice iz zakona o poticanju ulaganja.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit također bi se fleksibilizirao izbor načina oporezivanja gospodarske djelatnosti neprofitnog sektora do praga za ulazak u sustav PDV-a.

U sustavu poreza na dohodak, pak, ukinula bi se sadašnja najniža stopa od 12 posto, dok bi se stope od 25 i 40 posto smanjile na 24 i 36 posto, a osnovni osobni odbita ujednačio i podigao na 3.800 kuna za sve poduzetnike. Prema najavama, uz ostalo bi se stopom od 24 posto oporezivali dohodci do 17.500 kuna, a sve iznad toga po stopi od 36 posto.

Od početka 2018. u Hrvatskoj bi, prema prijedlogu porezne reforme, bile samo dvije stope PDV-a  – opća od 24 posto i snižena od 12 posto.

U prijelaznom razdoblju, od početka 2017. godine, ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto, ali se za određene proizvode snižava za 13 posto ( poljoprivredni repromaterijal, isporuku električne energije, dječje sjedalice, određene isporuke u pogrebnim uslugama).

Istodobno bi se, pak, s 13 na 25 posto povisio PDV na usluge u ugostiteljstvu i za šećer, dok bi s 5 na 13 porastao PDV na kino ulaznice.

Predstavljena porezna reforma predviđa i promjene u oporezivanju nekretnina, u trošarinama i sl.

Ministar Marić je najavio kako bi u toj reformi trebalo izmijeniti ukupno 15 zakona, od čega 7 u potpunosti, a ti bi prijedlozi trebali biti pred Vladom početkom studenog, kako bi se dostigao ciljani datum za početak primjene, od 1. siječnja 2017. godine.

 “Ako se taj ciljani rok prekrši, gubimo godinu dana i zato ćemo probati ubrzati procedure i pred Vladom i pred Saborom”, kazao je Marić, dodajući da očekuje određeni otpor prema predloženim izmjenama, ali i da bi većina građana trebala biti zadovoljna.

(Hina)

You may also like