Burilović: Ako je reforma HGK najveći problem, onda u redu

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je izrazio zadovoljstvo što glavni politički akteri koji pregovaraju o formiranju Vlade iznose svoju zainteresiranost za provođenje reformi u društvu, no ako je funkcioniranje HGK jedna od najvažnijih reformi, onda on “zaista nema komentara”.

“Opet se otvara pitanje funkcioniranja HGK”, kazao je Burilović na početku Skupštine Komore, napominjući kako je, kao što je i rekao kada je došao na čelo Komore, dugoročan cilj prelazak na dobrovoljno članstvo i to na način da se povećaju prihodi iz vlastitih aktivnosti. “No, za to je potrebno prijelazno razdoblje. Nama je interes povećati vlastite prihode u odnosu na članarinu, a za to je potrebno nekoliko godina”, izjavio je.

Podsjetio je da 97 posto članica Komore plaća članarinu u iznosu od 42 kune mjesečno. “Opet se spominju dvije komore – HGK i HOK, a u Hrvatskoj je 27 različitih komora u kojima je obvezna članarina i nitko ne postavlja pitanje njihovih članarina”, napomenuo je Burilović . “Nije problem ukidanja obveznog članstva, nego bi brzopleto ukidanje značilo trenutno gašenje ove institucije koja postoji 163 godine”, istaknuo je Burilović te dodao kako ga boli to što se u 163 godine Komora tri puta pokušavala rušiti i sve u razdoblju ovih 25 godina hrvatske samostalnosti.

Podsjetio je da je HKG smanjila broj zaposlenih za 30 posto, sa 650 na 450 te da se ide i na daljnje smanjivanje, a samoinicijativno su smanjene i članarine sa 260 milijuna kuna na 160 milijuna kuna. “Ako je 42 kune teret koji će se skinuti sa hrvatskog gospodarstva i pokrenuti ga, bit ćemo spremni i na to”, istaknuo je.

Burilović je pozvao i druge državne institucije da krenu s reformama, da ne pričaju o tome nego da krenu s reformama kao i HGK. Govoreći o planu rada za 2016. kazao je kako Komora ide u nove projekte – digitalizaciju, program dualnog obrazovanja, revitalizacija zgrade HGK što će se velikim dijelom financirati iz fondova EU, ponovno pokretanje projekta edukacijskog poslovnog centra u Rijeci. Najavio je gospodarsku izvoznu ofenzivu u sklopu koje se na proljeće planira otvaranje ureda HGK u Šangaju. “Garantiram vam da će ova institucija biti na ponos hrvatskih gospodarstvenika. Imali smo u bliskoj prošlosti neke stvari koje su naštetile ugledu i poljuljale povjerenje, ali ne može se zbog određenih aktivnosti pojedinaca uništavati institucije. Hoćemo li zbog loših ponašanja nekih premijera ukinuti Vladu”, kazao je Burilović te poručio kako Komora radi na drugačiji način i tako će biti dok je on predsjednik.

Na sjednici Skupštine predstavljen je Program rada HGK za 2016. te odluka o financiranju HGK. Planirani ukupni prihodi za 2016. iznose 168,9 milijuna kuna, dok je planirani ukupni rashodi po prvi put usklađen s planiranim prihodom.

Skupština će, kako je odlučeno, umjesto dosadašnjih 77 članova imati raspon članova od 77 do 101. Razlog tomu je želja da se uključi veći broj malih i srednjih poduzetnika, pa će tako gospodarstvenici koji djeluju unutar udruženja HGK također moći biti članovi Skupštine. Daljnjom racionalizacijom troškova i optimizacijom poslovanja, doći će do dodatnog smanjenja broja zaposlenih za čije je zbrinjavanje osigurano 6,48 milijuna kuna, rečeno je.

You may also like

0 comments