Bunjac upozorio na bahato ponašanje sanacijske uprave u Jadranskoj banci

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac upozorio je u petak, u Hrvatskom saboru, na bahato ponašanje sanacijske uprava u Jadranskoj banci, te pozvao nadležne da se očituju i o radu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i ravnateljice Marije Hrebak kojoj je prije godinu dana istekao mandat.

“Ravnateljica uprave Jadranske banke Nensi Marin na posao dolazi samo utorkom i srijedom, u četvrtak ujutro u 10 vraća se u Zagreb službenim Passatom jer ona navodno radi u Zagrebu. Zamjenica te iste ravnateljice je Gordana Šarić čiji je svekar bio savjetnik one uprave koja je uhićena prije nekoliko dana. On je omogućio njezinom mužu da dođe u posjed imovine Jadranske banke, konkretno poslovnice na Baldekinu na način da je dobio diskontiranu kamatu za kredit, došao u posjed nekretnine i nakon toga nekretninu bespravno prodao, prestao plaćati krediti i uzeo depozit koji je dao prilikom podizanja kredita od 50 tisuća eura”, rekao je Bunjac nakon stanke kuju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Na taj je način, tvrdi, Jadranska banka oštećena za dodatnih 1,5 milijun kuna, a obitelj Šarić je za toliki iznos stekla dobit.

“Ravnateljica Državne agencije za osiguranje štednih uloga Marija Hrebac, kojoj je madat istekao prije godinu dana, u Agenciji je stvorila neprofesionalne uvjete za rad i došla u višestruki sukob interesa te nenamjenski trošila novac agencija pa i za svoje vlastite potrebe”, istaknuo je Bunjac.

Podsjetio je na nedavno uhićenje bivše uprave Jadranske banke koja je banku vodila do 2015. kada je, kaže, Državana agencija za osiguranje štednih uloga postavila novu sanacijsku upravu.

“Nova sanacijska uprava je ‘sanirala’ dug TLM-a prema Jadranskoj banci od 260 milijuna kuna i to tako ga je diskontirala slovenskom Impolu koji je preuzeo i hale i tkalački stan u tvornici. Postavlja se pitanje zašto i na koji način je došlo do otpisa duga od 190 milijuna kuna, a zbog čega je Jadranska banka dovedena na rub stečaja a problem TLM-a nije riješen”, rekao je Bunjac.

 

Četvoro osumnjičeno za kriminal u Jadranskoj banci  od 42,5 milijuna kuna 

Za gospodarske zlouporabe u šibenskoj Jadranskoj banci, u ukupnom iznosu od 42,5 milijuna kuna  osumnjičene su četiri osobe – Ivo Šinko, bivši predsjednik Uprave, njegova zamjenica Marija Trlaja i član Uprave Mirko Goreta, te poduzetnik Nikola Žnidarić kojeg se tereti za poticanje na to kazneno djelo. Osumnnjičeni su uhićeni u utorak.

Troje članova uprave Jadranske banke tužiteljstvo istražuje zbog sumnje da su od kolovoza 2009. do ljeta 2013. godine u više navrata, protivno bankarskim pravilima i na poticaj poduzetnika Žnidarića, izdavali kredite znajući da njegove založene nekretnine vrijede znatno manje nego je procijenjeno, te da njegova tvrtka ima manju kreditnu sposobnost od propisane. Svejedno su mu odobrili dva kredita i tako s kamatama navodno oštetili banku za 42,5 milijuna kuna.

Svo četvoro osumnjičenika uhićeno u utorak, odlukom istražnog suca pušteni su iz pritvora u četvrtak. 9. ožujka, a jamčevina nije određena, potvrdila je jučer Hini Ankica Giljanović, odvjetnica koja brani Mariju Trlaju.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku su najavili žalbu na odluku istražnog suca.

(Agencije)

You may also like