Bundeswehr želi na sjever Sirije

Intervju DW-u
Djela umjesto riječi: Annegret Kramp-Karrenbauer, njemačka ministrica obrane, u intervjuu za DW zahtijeva međunarodnu sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije. Uz sudjelovanje Bundeswehra?

“Moj prijedlog je da uspostavimo međunarodno kontroliranu sigurnosnu zonu, uz uključivanje Turske te uz uključivanje Rusije”, rekla je Kramp-Karrenbauer (naslovna fotografija) u intervjuu za Deutsche Welle.

Njemačka bi, zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom, te uz uzimanje u obzir stavova Rusije i Turske, trebala konkretizirati taj prijedlog, kaže ministrica. Kramp-Karrenbauer nije spomenula eventualno sudjelovanje NATO-partnera SAD-a.

Savezna vlada je ulazak turskih vojnih snaga u regiju na sjeveru Sirije nazvala kršenjem međunarodnog prava. Situacija na sjeveru Sirije je situacija „koja neposredno pogađa sigurnosne interese Europe, odnosno neposredno pogađa i njemačke sigurnosne interese”, tvrdi savezna ministrica u razgovora za DW.

Cilj sigurnosne zone bi, kako predviđa plan savezne ministrice obrane, trebalo biti ponovno pokretanje borbe protiv islamističkog terora – koja je splasnula nakon početka turske ofenzive na sjeveru Sirije. „Za to je po mom mišljenju potrebna jaka europska inicijativa.”

Savezna kancelarka Angela Merkel već je predložila održavanje zajedničkog sastanka s Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom. Kramp-Karrenbauer sad zahtijeva da detalje izradi njemačko-francusko Obrambeno vijeće – i to uz konzultaciju Britanaca.

Paralelno s time ministrica obrane u svoje planove želi aktivno uključiti i Tursku i Rusiju. „Rusija je jedan od najvažnijih aktera u Siriji”, rekla je Kramp-Karrenbauer. “To se nekome može sviđati ili ne sviđati, ali to je činjenica s kojom se moramo nositi.”

Ona je dodala kako želi njemačko (trenutno) mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iskoristiti za pregovore, baš kao i za bilateralne razgovore s obje strane – „Alternativa bi bila da sad Europljani i NATO jednostavno promatraju što se događa i kako će se dalje razvijati mogući razgovori između Turske i Rusije.”

Hoće li i kako u akciji u sigurnosnoj zoni koju predlaže njemačka ministrica sudjelovati i njemački Bundeswehr, na to pitanje Kramp-Karrenbauer nije dala konkretan odgovor: „Pitanje o tome kako ćemo se mi kao Njemačka nositi s time i što bi to moglo značiti za Bundeswehr, to je pitanje o kojem se mora odlučiti u Bundestagu.”

Šefica CDU-a je uvjerena da u svojoj stranici ima podršku za taj prijedlog. Ona je već ranije o svom prijedlogu informirala i kancelarku Merkel. „Sigurno će biti diskusije unutar vlade”, kaže Kramp-Karrenbauer misleći pritom na koalicijske partnere iz Socijaldemokratske stranke (SPD). „Ali ne može se samo o tome pričati da Europa ne smije biti samo promatrač”, mora se vlastitim prijedlozima i pokrenuti diskusiju, dodala je savezna ministrica obrane u intervjuu za DW.

You may also like

0 comments