Home Geopolitika Bundestag zaprijetio povlačenjem postrojbi iz Turske

Bundestag zaprijetio povlačenjem postrojbi iz Turske

by Agencije

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert zaprijetio je u utorak povlačenjem njemačkih postrojbi stacioniranih u Turskoj ukoliko tursko vodstvo i dalje bude njemačkim parlamentarnim zastupnicima zabranjivalo posjete njemačkim vojnicima.

“Svakom mora biti jasno da njemački vojnici ne mogu trajno ostati tamo gdje nisu poželjni“, rekao je Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung od utorka. Njemački vojnici stacionirani su u sklopu međunarodne akcije uperene protiv tzv. Islamske države u turskoj bazi Incirlik.

Tursko vodstvo je u nekoliko navrata zabranilo posjete njemačkih zastupnika Bundeswehru u Incirliku. Zastupnici Bundestaga u Turskoj su nepoželjni nakon što je njemački parlament početkom lipnja pokolj nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata proglasio genocidom, što je izazvalo diplomatski spor između Ankare i Berlina.

Proteklog vikenda, na rubu samita NATO saveza u Varšavi, njemačka kancelarka Angela Merkel i turski predsjednik Recep Erdogan nisu uspjeli približiti stajališta glede ovog pitanja, što je njemačka strana doživjela kao novi diplomatski skandal. Turska i dalje pristup njemačkim vojnicima dopušta jedino ministrici obrane Ursuli von der Leyen (CDU).

Sukob oko pristupa njemačkim vojnicima je aktualan i zbog nedavne odluke NATO saveza da u Turskoj, u sklopu borbe protiv IS-a, stacionira i izviđačke zrakoplove AWACS, čija posada se dobrim dijelom sastoji od vojnika Bundeswehra. Ovu misiju, kao i sva ostala sudjelovanja Bundeswehra izvan granica Njemačke, mora odobriti Bundestag. “Možda bi trebalo još jednom naglasiti kako Bundestag misije njemačkih vojnika odobrava samo tamo gdje su njemački vojnici dobrodošli“, rekao je Lammert u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je također izrazio zabrinutost zbog trenutnih njemačko-turskih odnosa. “Nadam se da će nam poći za rukom da trenutne nesuglasice ne prerastu u trajni problem“, rekao je Steinmeier. Predsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica, Sahra Wagenknecht, zatražila je okončanje misije Bundeswehra u Turskoj. “Savezna vlada se ne smije dopustiti da i dalje bude ovisna o jednom ucjenjivaču i poborniku terorista“, rekla je Wagenknecht aludirajući na Erdogana.

Related Posts