Bulj: Karamarko je ranije trebao dati ostavku

Mostov zastupnik Miro Bulj izjavio je u srijedu kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trebao ranije podnijeti ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade.

“Puno prije je Karamarko trebao podnijeti ostavku, a zašto nije, to pitajte gospodina Karamarka”, rekao je Bulj novinarima u Saboru. Upitan što očekuje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, koje danas odlučuje o Karamarku, uzvratio je kako je ta odluka na Povjerenstvu. “To je na njima, ja znam svoj stav i stav Mosta”, kazao je Bulj i dodao da je Karamarko “davno prije je trebao podnijeti ostavku da bi Vlada funkcionirala”. Na pitanje je li Most sada skloniji suradnji s HDZ-om odgovorio je: “To ćemo vidjeti, čekamo odluku Povjerenstva, ali ponavljam, Karamarko je trebao davno prije odstupiti”.

Josip Salapić (HDSSB) očekuje da će Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa donijeti pravičnu i pravednu odluku, neovisnu o politici. Uvjeren je kako odluka Povjerenstva nije razlog zbog kojega je Karamarko najavio ostavku. “To je politički štos da se ubrza smjena Oreškovića i nekakva situacija u Saboru. Veze nema s vezom”, kazao je Salapić. Ponovio je kako HDSSB ostaje pri odlukama svog Predsjedništva. “Jednoglasna odluka užeg vodstva stranke je da nas nema u preslagivanju ni u bilo kakvim kombinacijama. Oporba smo bili i oporba ostajemo”, poručio je.

Najavu Karamarkove ostavke Vesna Pusić (HNS) tumači kao “još jednu varijantu u akciji spašavanja Karamarka”. “Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana”, kazala je Pusić te ocijenila kako je inicijativa opoziva premijera Oreškovića samo dio pokušaja da se preduhitri glasovanje o opozivu Karamarka.

“To je pokušaj da se spasi Karamarko i činjenica je da je slučaj INA-MOL i ‘konzultantica’ de facto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihovog vlastitog premijera, dakle, premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitriti glasanje o nepovjerenju Karamarku. Očito pokušavaju razno-razne stvari da bi nekako izbjegli direktnu odgovornost Karamarka za ovu situaciju u kojoj smo se našli, za nevjerojatnu situaciju da Hrvatska mora još jednom prolaziti kroz cijeli taj skandal s Inom, koji smo već jednom imali s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom”, rekla je Pusić.

Uvjerena je da se situacija ne može razriješiti bez novih izbora. “Mislim da HDZ nema nikakve šanse da skupi većinu, ali će gnjaviti još neko vrijeme”, rekla je Pusić.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš ponovila je stav HNS-a da će sutra u Saboru 9 zastupnika HNS-a glasati za opoziv premijera Oreškovića. ”Ako sutra bude glasanje Klub HNS-a će glasati protiv. Mi to govorimo neko vrijeme.Prvi smo bili koji smo rekli da idemo u oporbu i da Karamarko mora otići te da želimo izbore. Bit ćemo vjerodostojni kao i cijelo vrijeme”, rekla je Mrak Taritaš.

Upitana mijenja li eventualni Karamarkov odlazak išta, odgovorila je kako je sve to već viđeno. ”To je još jedan od manevara. Ono što se priča je da će Karamarko dati ostavku i da će doći drugi čovjek iz HDZ-a te da će možda povući opoziv premijera. Sve je već viđeno, ali vide se i neke nove stvari od slučajnog premijera pa do toga da imamo i premijera i madantara u isto vrijeme. U redu je da netko kaže da nije spreman odraditi mandat do kraja”, kazala je ona.

You may also like