Obujam kineske trgovine smanjen prošle godine pritisnut nižom cijeom nafte

Ukupni obujam kineske trgovinske razmjene sa svijetom smanjen je prošle godine sedam posto, izvijestila je u srijedu carinska uprava, čiji podaci otkrivaju utjecaj sporijeg gospodarskog rasta i oštrog pada cijena robe.

Obujam trgovinske razmjene Kine sa svijetom kliznuo je tako prošle godine na 24.490 milijardi juana (oko 3.740 milijardi dolara), pri čemu je smanjenje četvrtu godinu zaredom nadmašilo vladine ciljeve. U Pekingu su zacrtali 6-šestpostotni pad.

Uvoz je u 2015. potonuo 13,2 posto, na 10.450 milijardi juana a pritisnule su ga niže cijene sirovina poput nafte i željezne rude i splašnjavanje aktivnosti u gradnji infrastrukture. Izvoz je pak prošle godine smanjen 1,8 posto, na 14.140 milijardi juana, a uteg mu je bila gospodarska slabost u vodećim partnerima. Brojke dovode u pitanje kinesku titulu vodećeg trgovca robom u svijetu. SAD će objaviti svoje trgovinske podatke u veljači a službeni podaci za razdoblje od siječnja do studenog pokazuje da je obujam američke trgovinske razmjene iznosio 3.480 milijardi dolara po osnovi ukupne bilance plaćanja.

Na globalnoj je razini ukupni obujam trgovinske razmjene smanjen u 2015. što znači da je kineski izvoz zapravo bio relativno snažan, izvijestio je Bloomberg News. “Kina je zapravo nadmašila ostatak svijeta u stavci izvoza, njezin je udio u globalnom izvozu porastao”, citira Bloomberg News ocjenu Larryja Hua iz Macquarie Securitiesa prije objave izvješća carinske uprave. Glasnogovornik kineske carine konstatirao je u službenom priopćenju da “vanjska trgovina privatnih poduzeća pokazuje vitalnost”. “Postignut je napredak u nastojanjima da se proširi dijapazon trgovinskih partnera”, dodao je. Tri su vodeća trgovinska partnera Kine europske zemlje, Sjedinjene Države i udruženje zemalja jugoistočne Azije.

Kineski trgovinski višak poskočio je prošle godine za 56,7 posto, na 3.690 milijardi juana, izvijestila je carinska uprava. Podaci za prosinac rijetka su svijetla točka u nizu kineskih gospodarskih pokazatelja. Tako je kineski izvoz u posljednjem prošlogodišnjem porastao 2,3 posto na godišnjoj razini, na 1.430 milijardi juana. Ekonomisti koje je anketirao Bloombeerg News očekivali su njegov 4,1-postotni pad. Uvoz je smanjen 4,0 posto, na 1.050 milijardi juana, čime je tempo pada ublažen u odnosu na prethodni mjesec.

Kineski trgovinski višak poskočio je u prosincu 24,7 posto, na 382,05 milijardi juana. Kina je proteklih tjedana i mjeseci devalvirala juan, što bi trebalo ojačati konkurentnost kineskog izvoza na svjetskim tržištima. Ulagače širom svijeta preplašio je slabiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, za koje se očekuje da je u 2015. poraslo najsporijim tempom u četvrt stoljeća. Službeni podaci za četvrto tromjesečje i cijelu 2015. godinu bit će objavljeni idućeg tjedna.

You may also like