Bugarske kompanije nastavljaju rad na Južnom toku

Sofija – Bugarske kompanije nastavit će rad na plinovodu “Južni tok” ispunjavajući sve ugovorene obaveze, iako je Rusija prošle godine suspendirala ovaj projekt, rekao je bugarski veleposlanik u Rusiji Bojko Kocev.

Kocev je u intervjuu agenciji TASS rekao kako Sofija pažljivo prati izjave javnih osoba u Rusiji i dodao kako Bugarska ima obaveze predviđene ugovorom koje nisu otkazane. Plinovod “Južni tok”, globalni infrastrukturni projekt “Gazproma”, kapaciteta 63 milijardi prostornih metara, trebao je prijeći Crno more u pravcu južne i središnje Europe. Nadzemni dio plinovoda “Južni tok” trebao je prijeći preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije, sa plinskom  stanicom u mjestu Tarvizio, u Italiji. Krakovi plinovoda trebao je proći  kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a početak isporuke plina, u vrijednosti od 16 milijardi eura, planiran je za kraj 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priopćio je 1. prosinca prošle godine kako se obustavlja projekt gradnje plinovoda “Južni tok” zbog nekonstruktivnog pristupa EU, uključujući odluku Bugarske o suspenziji gradnju dionice na svojoj teritoriji, podsjeća TASS.