Bugarska želi pomoć Hrvatske glede diverzifikacije energetike

Hrvatska i Bugarska imaju odlučne političke odnose, no na gospodarskom planu suradnja je nedostatna te ima znatan potencijal za jačanje, primjerice na području prometnog i energetskog povezivanja Europe i u tom je smislu interes obiju zemalja i izgradnja terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, zaključeno je na Hrvatsko-bugarskom gospodarskom forumu održanomHGK u sklopu službenog posjeta bugarskog izaslanstva, predvođenog predsjednikom Rosenom Plevnelievim Hrvatskoj.

Predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović te iznijela nekoliko razina moguće suradnje dviju država, među kojima je i energetsko i prometno povezivanje, kao što je plinsko povezivanje, dunavski plovni put. istaknula je mogućnost stvaranja novog plinskog tržišta”. “Riječ je o projektima umrežavanja regionalne energetske plinske infrastrukture, u čemu Bugarska ima veliku ulogu, ali i o gradnji jednog od europskih prioritetnih projekata – LNG-terminala, na čijem ostvarenju naše zemlje uspješno surađuju.

Cijenim što Bugarska bez zadrške podupire gradnju tog terminala, kao što Hrvatska podržava izgradnju poveznica prema Rumunjskoj, Srbiji, Grčkoj i Turskoj, koje će pridonijeti većoj sigurnosti opskrbe plinom”, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović. I Plevneliev je potvrdio da ta zemlja planira gradnju plinske interkonekcije sa susjedima, kako bi se ostvarila i europska energetska unija, “jer svaka država ima pravo na alternativne dobavne izvore”.