Bugarska i Rusija mogla bi obnoviti zamrznute energetske projekte, uključujući i “Južni tok”, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.

“Bugarska i Rusija su se dogovorile da će formirati radne skupine za obnavljanje ruskih energetskih projekata, uključujući izgradnju plinovoda ‘Južni tok'”, navodi riječi bugarskog premijera agencija Bloomberg, prenosi RIA Novosti.

Među ostalim projektima o čijoj će sudbini raspravljati radne skupine je i izgradnja NE “Belene”, obustavljene u 2009. godini. Prošlog petka predsjednik Rusije Vladimir Putin telefonom je razgovarao s premijerom Bugarske. Tijekom razgovora razmatrana su aktualna pitanja bilateralne suradnje s naglaskom na realizaciju zajedničkih projekata u području energetike.

Rusija je u prosincu 2014. godine objavila priopćenje o obustavi “Južnog toka” koji je trebao prelaziti preko teritorija Bugarske, Srbije i Mađarske, u korist novog plinovoda prema Turskoj (“Turski tok”). Međutim i taj projekt je “zamrznut” zbog zahlađivanja političkih odnosa Moskve i Ankare.

Razlog za napuštanje projekta “Južni tok” bio je stav Europske unije: prema Trećem energetskom paketu, jednoj te istoj kompaniji zabranjeno je kombinirati proizvodnju i transport plina

 

Related Posts