Budućnost proizvodnje struje su offshore vjetroelektrane

Novi list
Plutajuća vjetroelektrana u portugalskim morskim vodama već isporučuje električnu energiju dovoljnu za napajanje 60 tisuća korisnika, a njemački inženjeri su razvili i testirali tehnologiju „dvoglave“ plutajuće vjetrenjače koja bi u primjenu mogla za dvije godine

Na kraju 2019. godine, prema podacima Globalnog vijeća za energiju vjetra (GWEC), na svijetu je bilo instalirano 29 GW vjetroelektrana na moru. Za ilustraciju, to je odgovara snazi 40 nuklearki u Krškom. Prema procjenama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IREA), instalirana snaga će doseći 228 gigavata snage do 2030. godine i čak 1000 do sredine ovog stoljeća. Velik je to napredak od 1991. kad je u plitkom moru danskog priobalja instalirana prva vjetroelektrana u moru.

Njihove prednosti naspram onih na kopnu su višestruke. Prvo, vjetrovi na moru znaju biti jači i češći nego na kopnu, na moru su obično daleko od očiju ljudi pa ne mijenjaju okolišnu panoramu, njihova buka ne smeta nikome, ne ugrožavaju morske eko sisteme, dapače podmorske konstrukcije imaju i neke pozitivne utjecaje na morsku floru i faunu. Ono što ih ograničava je činjenica da je tehnički kompliciramo „saditi“ ih na većim dubinama od 50 metara.

S obzirom da su plitka morska područja uz obalu ipak ograničena, inženjeri traže nove načine da udalje vjetrenjače od obale. U osnovnom su uspjeli: Konzorcij Windplus ovo je ljeto objavio da je WindFloat Atlantic, plutajuća vjetroelektrana u portugalskim vodama u pogonu i da portugalskoj električnoj mreži isporučuje čistu energiju sa tri vjetrenjače sveukupne snage od 25 MW što je dovoljno za potrebe 60 tisuća kućanstava. To su najveće vjetrenjače instalirane na plutajuće platforme. Prototip elektrane instaliran je još 2011. i praćenje rada je davalo obećavajuće rezultate, elektrana je izdržala ekstremne uvjete na moru što uključuje valove od 17 metara i brzine vjetra od 60 čvorova.

Napredak u ovom području ide dalje, ovih dana je objavljeno da je dvoglavi plutajući prototip vjetroagregata nazvan Nezzy² izdržao dvomjesečno ispitivanje u zaljevu Greifswald u blizini njemačke obale Baltičkog mora. Bez posljedica konstrukcija je prošla i uragan četvrtog stupnja s valovima od skoro 30 metara, kako prenosi The Maritime Executive.

Model od 18 metara u mjerilu 1:10 sastoji se od dvije vjetroturbine na plutajućoj platformi. Test su zajednički vodile njemačke tvrtke Aerodyn Energiesysteme i elektroprivredno poduzeće EnBW. Sljedeći je korak izgradnja dvoglave plutajuće vjetrenjače u punoj veličini koja će krajem 2021. ili početkom 2022. proći testiranja u Kini, nakon čega se može očekivati primjena u praksi, piše Novi list.

You may also like

0 comments