Budislav Vukas potvrdio kako je sud namjeravao pogodovati Sloveniji

Hrvatski sudac u procesu arbitraže Budislav Vukas potvrdio je za HRT da je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije u vezi sa Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade te da je sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora.

Vukas je napisao sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži te da se kao sudac kojeg je imenovala Hrvatska povlači. ” Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao, iznio je Vukas dio detalja s arbitraže.

Stalni arbitražni sud priopćio je u četvrtak da je Vukas podnio ostavku, te je pozvao Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, unatoč postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb. “Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska bi arbitra trebala imenovati u roku od 15 dana, a “u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća”. Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u peteročlano arbitražno vijeće. Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor.

You may also like