Budimir: Moralo se rezati još žešće

Ekonomski strateg HSLS-a, jedne od stranaka iz vladajuće Domoljubne koalicije, Josip Budimir, nije najzadovoljniji državnim proračunom za 2016. Smatra da je vlada Tihomira Oreškovića morala biti ambicioznija.

Prošli tjedan Orešković i ministar financija Zdravko Marić su predstavili smjernice proračuna u kojem su, tvrde, ukalkulirane i uštede od 2,5 milijardi kuna. ‘Radujem se fiskalnom naporu od 2,5 milijardi kuna, ali bilo bi dobro da je on još značajniji i da je anticipirao određene reformske procese koji su neizostavni kako bi Hrvatska izbjegla penalizaciju kroz proceduru makroekonomskih neravnoteža’, rekao je Budimir za tportal.

Smatra kako se ambicioznije trebalo ići u rezanje rashoda. ‘Pred ministre se trebalo postaviti malo više zadataka i kad je riječ o racionalizaciji, ali i u pokušaju brze realizacije nekih dobitaka već u ovoj godini. Znam da je dobar dio strukturnih reformi vezan za promjenu zakonske regulative i promjenu načina generiranja prava na proračunsku potrošnju, ali vjerujem da se nekim manjim invazivnim zahvatima u regulativu moglo postići više’, uvjeren je Budimir.

Prostor za veće uštede vidi na svim rashodovnim pozicijama proračuna – od subvencija i povlaštenih mirovina pa do smanjenja broja zaposlenika u državnoj upravi, piše Tportal.

Ocjena je pojedinih analitičara kako koncept proračuna nove Vlade ne odstupa mnogo od onog njenih prethodnika. ‘Takve su ocjene jer on nije baš ambiciozan i nije napravio dovoljno velik otklon od prijašnjeg proračuna. Iako vidimo da se barem na razini planova događa nešto u tom smislu. Nema više stvarnog rasta proračunskih rashoda, što se događalo iz godine u godinu. Na simboličnoj razini to je pokazatelj promjene praske. Ipak, to nije dovoljno. Potrebne su mnogo veće reforme kako bismo imali održive javne financije i da bismo potaknuli ekonomiju prema većim stopama rasta bez kojih nećemo moći vraćati nagomilane dugove’, zaključio je Budimir.

You may also like

0 comments