Home Ekonomija Broj zaposlenih na najvišim razinama od 2008.godine

Broj zaposlenih na najvišim razinama od 2008.godine

by admin

Broj zaposlenih u Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju 2016. godine uvećan za daljnjih 0,3 posto prema tromjesečju ranije, pa je dosegnuo najviše razine od druge polovine 2008. godine, pokazali su najnoviji sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

U prvom je tromjesečju 2016. godine u 28-članom EU bilo 231,3 milijuna zaposlenih muškaraca i žena, od čega 152,6 milijuna u eurozoni, procijenili su u Eurostatu. To je najveći broj zaposlenih u 28-članom EU od trećeg tromjesečja 2008. godine, a u eurozoni od četvrtog kvartala te iste godine, navodi se u utorak objavljenom izvješću Eurostata.

Tempo rasta na tromjesečnoj razini ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi sa četvrtim kvartalom 2015. godine, kada je broj zaposlenih u EU uvećan za 0,4 posto a u eurozoni za 0,3 posto,

U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, broj zaposlenih u EU uvećan je za 1,4 posto, a u istom postotku uvećan je i na razini 19-člane eurozone. U četvrtom kvartalu 2015. godine, prema istom razdoblju godine ranije, zaposlenost u EU porasla je za 1,3 posto, a u eurozoni za 1,2 posto.

Među 28 zemalja članica čiji su podaci raspoloživi Eurostatu najizrazitiji rast zaposlenosti u prvom je kvartalu ove godine u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježen u Češkoj, za 1,5 posto. U stopu ju slijede Litva i Mađarska, gdje je broj zaposlenih porastao za 1,3 odnosno jedan posto.

S druge strane, najveći pad zaposlenosti zabilježen je u Poljskoj, za 0,5 posto, a slijede Grčka, Latvija i Nizozemska, s padom broja zaposlenih za 0,1 posto. Za Hrvatsku odgovarajući podaci o broju zaposlenih nisu bili raspoloživi, napominje se u izvješću europskog statističkog ureda.

U usporedbi s prvim kvartalom prošle godine, daleko najveći rast broja zaposlenih u prva tri ovogodišnja mjeseca imala je Malta, za 3,7 posto. Slijede Španjolska, s rastom za 3,2 posto, te Luksemburg i Mađarska, s povećanjem broja zaposlenih od po 2,9 posto. Na godišnjoj razini pad broja zaposlenih zabilježen je samo u Rumunjskoj, i to za 0,5 posto.

Related Posts