Broj izbjeglica s Bliskog istoka prešao je milijun

Broj sirijskih izbjeglica premašuje četiri milijuna, s tim da je milijun izbjeglica zabilježeno samo zadnjih mjeseci, objavilo je u četvrtak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice. Broj izbjeglica zbog sukoba koji je počeo 2011. porastao je za milijun tijekom zadnjih deset mjeseci, priopćio je UNHCR. “To je najveći broj izbjeglica zbog jednog sukoba u cijeloj generaciji”, ističe visoki povjerenik Antonio Guterres. “Radi se o populaciji kojoj treba podrška svijeta a živi u uvjetima krajnje nesigurnosti i tone sve više u siromaštvo”, ističe Guterres.

Većina izbjeglica nalazi se u zemljama koje graniče sa Sirijom i dosežu brojku od 4.013.000 osoba, prema najnovijim podacima koje je iznijela Turska koja ih je primila gotovo polovicu (1,8 milijuna). UNHCR trenutno računa sa 4,27 milijuna izbjeglica do kraja godine čemu se dodaje oko 7,6 milijuna osoba raseljenih unutar Sirije.

Iako je prvotno odbila plan smještaja izbjeglica koji je predložila Europska komisija, vlada Češke objavila je u srijedu da je spremna prihvatiti 1.500 izbjeglica do 2017. godine. Državni sekretar za EU Tomas Prouza objavio je da će Češka primiti 1.100 izbjeglica koje se trenutno nalaze u Grčkoj i Italiji, te 400 izbjeglica iz kampova izvan Europske unije. Zbog velike navale izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka, Europska komisija je nedavno predložila plan njihova smještaja u zemljama Europske unije, a to je Češka odbila, kao i još nekoliko zemalja EU-a.

You may also like