Broj blokiranih migranata u Grčkoj mogao bi narasti na 70 tisuća

Grčka strahuje da bi broj migranata blokiranih na njezinom teritoriju mogao doseći 70.000 zbog novih kvota koje su zemlje na tzv. “balkanskoj ruti” nametnule izbjeglicama koje se žele skrasiti u Europi.

“Prema našim procjenama, broj onih koji će se naći u klopci u našoj zemlji iznosit će između 50 i 70 tisuća idućeg mjeseca”, izjavio je u nedjelju grčki ministar za migracijsku politiku Janis Muzalas. “Danas u Grčkoj ima 22.000 izbjeglica i migranata”, rekao je on u intervjuu za TV postaju Mega Channel.

Oko 6500 migranata blokirano je u nedjelju na graničnom prijelazu Idomeni, na sjeveru Grčke, na makedonskoj granici, nakon što su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija, slijedeći odluku Austrije o ograničavanju broja izbjeglica koje prihvaća, odlučile uvesti nove kvote za zaustavljanje priljeva migranata.

Više desetaka izbjeglica prosvjedovalo je u nedjelju na željezničkoj pruzi blizu Idomenija. Makedonija je u subotu propustila tek 300 osoba iz kampa u Idomeniju, predviđenog za prijem 1500 osoba, jer je Skoplje prošlog tjedna odlučilo odbiti prihvat na svojem teritoriju Afganistanaca te pojačalo kontrolu osobnih dokumenata Sirijaca i Iračana

You may also like

0 comments