Brodarski institut ima strateškog partnera?

Izlaz iz problema
Za deset dana račun Brodarskog instituta bit će u kontinuiranoj blokadi punih godinu dana.

Nije to prvi put da ta državna tvrtka stoji u glibu, već dva puta u posljednje tri godine našla se u istoj situaciji, a jedina je razlika što ovaj put Fina nije, kako zakon predviđa, automatizmom pokrenula utvrđivanje uvjeta za stečajni postupak.

Zašto je Brodarski tako povlašteno tretiran, u Fini jučer nismo dobili obrazloženje, a ni iz CERP-a, u čijem se većinskom portfelju nalazi Brodarski institut, nismo dobili službene informacije što je sa započetim restrukturiranjem i kakvi su daljnji planovi za ovu tvrtku.

Iz javno dostupnih informacija na dnevnom redu Upravnog odbora CERP-a slučaj ovog restrukturiranja nije se već dugo razmatrao, a taj zadatak prepušten je upravi tvrtke. Glavni direktor Brodarskog instituta Igor Tripković u kratkom odgovoru ističe kako je plan restrukturiranja izrađen i Nadzorni odbor ga je usvojio, a na zahtjev Skupštine radi se na njegovoj nadopuni, koja je, dodaje, u skladu s komercijalnim projektima koji su u završnoj fazi pregovora.

Vlada je spremna, pod određenim okolnostima i uz strogu kontrolu, izdati jamstva od 48 posto vrijednosti novih brodova koji bi se za australski Scenic gradili u 3. maju, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Darko Horvat koji je u riječkom brodogradilištu razgovarao s vlasnikom Scenic grupe i čelnicima 3. maja.

Horvat, vlasnik australske Scenic grupe Glen Moroney i direktor Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan razgovarali su o operacionalizaciji dogovorene suradnje, odnosno o izgradnji pet polarnih kruzera, ukupne vrijednosti 860 milijuna eura.

O kakvim je projektima riječ, Tripković ne navodi, no ističe da se, vezano uz nadopune programa, radi o terminskom usklađivanju financijskih uplata po tim projektima, zahvaljujući kojima bi Brodarski institut izašao iz blokade poslovnih računa u sljedećih 15-tak dana. Drugim riječima, za dva tjedna, budu li se realizirali pregovori koje s potencijalnim strateškim partnerom u Brodarskom institutu trenutno vode, aktivnosti Fine na pokretanju stečaja neće biti potrebne ili ako se pokrenu, bit će obustavljene.

Plan restrukturiranja o kojemu smo prije nešto više od godinu dana pisali u Poslovnom dnevniku, predviđao je da se do kraja restrukturiranja prihode ostvaruje s osnova komercijalnih, znanstvenih i obrazovnih aktivnosti u omjeru 50-30-20 posto, dok je dosad 90 posto dolazilo od komercijalnih projekata. Od Tripkovića u kratkom razgovoru doznajemo da strateški partner s kojim se pregovara je strani investitor, a zainteresiran je za preuzimanje svih obveza koje institut ima, kratkoročnih i dugoročnih, koje prelaze 57 milijuna kuna.

U neslužbenim razgovorima o potencijalnom partneru za Brodarski institut u državnim institucijama kažu da još uvijek nemaju informacija. Svoje obveze Institut nije odavno u mogućnosti pokrivati iz redovnog poslovanja, pa niti od prodaje dijela nekretnina koje ne koristi.

Prema navodu revizora u financijskom izvješću o poslovanju Brodarskog instituta u 2018., Ministarstvo financija HBOR-u je u siječnju prošle godine isplatilo 4 milijuna kuna po izdanom jamstvu za kredit Brodarskog koji je podignut još 2015., a potkraj veljače 2019. Brodarski je ugovorio pozajmicu u visini 1 milijun eura s tvrtkom za stanogradnju Projekt Sortina, s kojom je potom zaključen kupoprodajni ugovor za nekretninu površine gotovo 2 tisuće četvornih metara, vrijedan 2,87 milijuna kuna, te je u travnju zaključen prijeboj obveza po ugovoru o zajmu.

Brodarski institut kontinuirano ostvaruje nepovoljne rezultate, prema posljednjim službenim podacima, 2018. je iskazao gubitak od 6 milijuna kuna, uz ostvarene ukupne prihode u visini od 14 milijuna kuna. Tripković najavljuje kako je 2019. ukupnim rezultatom bila pozitivna poslovna godina, što će se, kaže, vidjeti iz financijskog izvješća koje je u pripremi, piše Poslovni.hr

You may also like

0 comments