Home Ekonomija Brkljača: Gospodarski rast da, ali samo uz popuštanje države

Brkljača: Gospodarski rast da, ali samo uz popuštanje države

by Ivan Brodić

Ako je suditi prema predizbornim obećanjima, mogli bismo biti optimistični činjenicom kako gotovo svi relevantni čimbenici smatraju potrošenim dosadašnji model gospodarskog rasta, piše ekonomski analitičar Ivica Brkljača u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Gospodarski rast se prije krize temeljio na rastu javne potrošnje i javnim poduzećima kao temeljem za priljev inozemnog kapitala putem zaduživanja. To nije trošeno za povećanje konkurentnosti, nego za poticanje potrošnje građana. Sada, piše Brkljača, glavni pretendenti ipak dominantno govore o povećanju konkurentnosti gospodarstva i o reformama.

Brkljaču to veseli zato što imamo priliku za relativno visok gospodarski rast ukoliko država odradi svoj dio posla.Gospodarstvo se pristupanjem tržištu već počelo restrukturirati što se najbolje vidi na robnom izvozu. Građani su promijenili svoje ponašanje, smanjili kredite i povećali štednju koja predstavlja potencijal za gospodarski rast. Paralelno s rastom štednje, kućanstva se razdužuju.

To je natjeralo HNB na smanjenje inozemne pasive što znači da domaćeg kapitala u Hrvatskoj ima sve više, a to će utjecati na daljnji pad kamatnih stopa, kako državi tako i građanima, ali i gospodarstvu.

Sve to nam, zaključuje Brkljača za Jutarnji list, govori da smo na početku novog ciklusa. No, da bi hrvatsko gospodarstvo raslo, nova vlast mora učiniti svoj dio posla te pretvoriti Hrvatsku u zemlju atraktivniju za rad, ulaganje i stvaranje nove vrijednosti

Related Posts