Brkić: Plenković je djelovao samouvjereno, racionalno i svjesno onoga što čini i kuda ide

Profesor Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti bio je gost N1 Studija uživo gdje je kometirao aktualnu situaciju u državi i Hrvatskom saboru.

Je li Plenković na ovu situaciju mogao računati?

“Ne znam je li računao ili nije, ali meni je premijer Plenković djelovao samouvjereno, racionalno i svjesno onoga što čini i kuda ide. Danas to izgleda malo drugačije i nisam siguran da će to ići onako kako se mislilo na početku priče”, rekao je Brkić.

Je li Most poželjan partner?

“Bojim se da nije, ovo se događa po drugi put u kratkom vremenu. Stavimo na stranu tko je kriv, ali bojim se da Most nije u ovom trenutku poželjan partner. Važno je reći što je politika u Hrvatskoj. Moja je teza da je prakticiranje politike usko grlo razvoja države. Način na koji se bavimo politikom je ono što treba doći kao prva točka dnevnog reda”, smatra Brkić.

Kako se osjećate kao građanin?

Je li ovo kriza rada Hrvatskog sabora?

“Moguće je da je i to, ali se ponovno pokazuje koliko su važne procedure. Pozivaju se na razne autoritete, ali ja mislim da je ovo puno dublje pitanje od samoga prava. Procedure se moraju poštivati.

Profesor Brkić je bio upitan i da prokomentira raspravu o povjerenju predsjednika Sabora Boži Petrovu.

“Koliko razumijem je zbog nepreciznosti pravilnika o radu Sabora ostavljena velika značajna uloga predsjedniku Sabora. To je po mom razumijevanju temeljni razlog za borbu za novog predsjenika Sabora. Meni se čini da je u ovom trenutku situacija prilično konfliktna. Procedura u ovom trenutku ide u korist aktualnom predsjedniku Sabora”, smatra Brkić.

Rasprava o državnim arhivima kao točka dnevnog reda

“Ono što je jasno je da je riječ o rovovskom ratu, zauzete su obrambene pozicije. Vrlo je teško očekivati da će tenzije popustiti u kratkom roku” smatra Brkić.

You may also like