Brkić: Novi lider će spriječiti dovođenje SDP-a na vlast

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će HDZ s novoizabranim čelnikom onemogućiti SDP-u povratak u Banske dvore, te kako će njegov favorit za novog predsjednika HDZ-a biti onaj kojeg će izabrati HDZ-ovo članstvo za nove izborne pobjede. Potvrdio je da je Tomislav Karamarko u utorak izvijestio Predsjedništvo HDZ-a o svojoj neopozivoj ostavci na mjesto predsjednika stranke.

“Tomislav Karamarko izvijestio je Predsjedništvo da je podnio neopozivu ostavku na svoju funkciju predsjednika stranke. HDZ okreće novu stranicu, a Karamarko je, kao častan i moralan čovjek, uveo novi standard na hrvatskoj političkoj sceni. To ponovno uvodi HDZ,a kao najveća stranka u zemlji”, kazao je Brkić novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, na kojem je bilo rasprave o aktualnoj političkoj situaciji.

Zahvalio je i Karamarku za sve učinjeno i na izbornim pobjedama HDZ-a u posljednje četiri godine. Brkić je ocijenio da je Tomislav Karamarko, kao moralan i odgovoran čovjek, ostavku dao jer HDZ nije uspio u procesu preslagivanja parlamentarne većine, iako je pobjeđivao na pet izbora. “Neki su zadnjih pet godina gubili i valjda će se smijeniti kada njihov čelnik umre. Ali, zna se čiji su to obrasci”, naglasio je Brkić.

Procijenio je da Karamarko nije jedini odgovoran za neuspjeh u aktualnim događanjima, i da dio odgovornosti imaju i svi dužnosnici od Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. No, dodao je Brkić, stranka mora funkcioniratii ne može se ‘kolektivno samoraspustiti’.

Brkić je potvrdio da Karamarko ostaje članom Središnjeg odbora HDZ-a, naglasivši da je prošlost nekadašnji način ponašanja stranke prema bivšim stranačkim predsjednicima. Zamjenik predsjednika HDZ-a najavio je također da će unutarstranački izbori biti provedeni u roku mjesec dana, a u četvrtak će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koji će donijeti odluke o načinu izbora.

Na upite novinara nije želio precizirati hoće li podržati li Andreja Plenkovića kao kandidata za novog predsjednika HDZ-a, naglasivši da će se uskoro na stranačkim tijelima donijeti odluke o proceduri provođenja izbora. Brkić je rekao kako je njegov favorit za novog predsjednika HDZ-a onaj kojeg će izabrati članstvo, koji će krenuti u nove izborne pobjede i koji će na čelu HDZ-a onemogućiti SDP da se vrati u Banske dvore. “Budite sigurni da ćemo u tome uspjeti”, istaknuo je.

Drži i da će HDZ iz sadašnje situacije izaći jači, jedinstveniji i ujedinjeniji nego do sada.

Zamjenik predsjednika rekao je da je HDZ stranka desnog centra i ima svoju ideološku i svjetonazorsku platformu i nitko im neće određivati u kojem smjeru će ići. Brkić je također poručio kako oni, koji govore da bi HDZ trebao ići u centar ili druge smjerove – to neka odluče u svojim strankama ili uredništvima. O tome kuda će ići HDZ, odlučit će njezini članovi, zaključio je.

Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a izjavio je u utorak kako “deset tisuća članova HDZ-a ličko senjske županije želi imati na čelu HDZ-a istinskoga domoljuba, istinskoga HDZ-ovca, čovjeka koji iza sebe ima mentalitet pobjednika, čovjeka koji zna kako stranka treba funkcionirati u ovo vrijeme, čovjeka koji je prihvatljiv općoj javnosti i čovjeka koji će znati povesti HDZ u iduće pobjede”, budući da, smatara, HDZ kao stranka nema pravo na pogrešku.

Govoreći novinarima kakav treba biti novi predsjednik stranke, a vezano uz ostavku Tomislava Karamarka na dužnost predsjednika HDZ-a, Milinović je rekao kako on, koji zastupa deset tisuća članova HDZ-a ličko senjske županije, na čelu stranke žele osobu sa spomenutim karakteristikama. “Želim još jednom napomenuti da ne smijemo podleći pritisku medija koji žele eventualno promovirati nekoga od nas za čelnoga čovjeka HDZ-a, HDZ-ovci će odlučiti tko će biti ta osoba, a deset tisuća članova HDZ-a ličko senjske županije su pripravni, na nogama su i izabrat će najboljeg kandidata”, izjavio je Milinović.

Također, novinare koji su pokušali da im kaže ime osobe koja bi mogla biti novi predsjednik stranke, Milinović je uputio “da oni odluče tko je ta osoba koja među članovima HDZ-a ima sve karakteristike koje je naveo kao potrebne za osobu koja bi trebala voditi stranku”.

Za stranačkog europarlamentarca Andreja Plankovića smatra kako ima neke od karakteristika koje je nabrojao. Milinović je uvjeren kako “HDZ nema pravo na pogrešku, te kako kandidat za stranačkog predsjednika mora imati karakteristike istinskog HDZ-ovca i istinskog domoljuba”.

Za deset tisuća članova ličko senjske županije koje on zastupa, Milinović je naveo kako oni neće biti oni koji će remetiti situaciju u stranci, već će biti “faktor koji okuplja”. Ustvrdio je i kako bivšem predsjedniku stranke Karamarku ne duguje ništa, te je objasnio kako je do njegove ostavke bio uz njega jer je samo “bio uz institut predsjednika stranke”, odnosno “čuvao je dignitet institucije predsjednika stranke”.

Rekao je i kako to ne znači da će se on nužno kandidirati za novoga predsjednika stranke, a smatra i kako “ima puno ljudi koji zadovoljavaju karakteristike” koje je naveo kao potrebne za novoga šefa HDZ-a.

You may also like