British Steel u likvidaciji

Problemi s čelikom
 Europska komisija najavila je za srijedu konzultacije o stanju na tržištu čelika nakon zabrinjavajućih vijesti iz sektora, uključujući i likvidaciju posrnulog britanskog proizvođača British Steela.

Vodeći proizvođač čelika u svijetu ArcelorMittal sprema se smanjiti proizvodnju u Europi zbog slabog tržišta a British Steel otišao je u likvidaciju, čime je ugroženo ukupno 25 tisuća radnih mjesta. “Tržište čelika samo je po sebi važno za Komisiju”, naglasila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja će danas izvijestiti Komisiju o stanju na europskom tržištu čelika.

Vestager je tijekom mandata pratila spajanja kompanija, uključujući i one u sektoru čelika. Očekuje se da će idućeg mjeseca Vestager blokirati planirano spajanje europskog poslovanja njemačkog konglomerata Thyssenkruppa i indijskog Tata Steela budući da nisu otklonili dvojbe vezane za moguće ograničavanje tržišnog natjecanja.

Njezin tim razmatra i ponudu ArcelorMittala za preuzimanje talijanskog proizvođača čelika Ilve. U međuvremenu je sud pokrenuo postupak likvidacije British Steela, nakon neuspjelih pregovora vlasnika, investicijske tvrtke Greybull, s vladom u Londonu koja je obećala pomoć. Pomoćnik britanskog ministra za poduzetništvo Andrew Stephenson kazao je da će vlada učiniti sve što je u njezinoj moći, “unutar strogih zakonskih ograničenja”.

Odbacio je ipak zahtjeve oporbe za nacionalizacijom British Steela. Vlada je već početkom mjeseca odobrila British Steelu 120 milijuna funti kredita kako podmirio obveze vezane za europsku shemu trgovanja dozvolama za emisije štetnih plinova.

Sud je danas pokrenuo postupak prisilne likvidacije kompanije i imenovao likvidatora, javlja BBC, dodajući da je već počela potraga za kupcem. British Steel zapošljava oko 5.000 radnika, uključujući 3.800 u Velikoj Britaniji. Ostatak je zaposlen u podružnicama u Francuskoj, Nizozemskoj i prodajnim uredima širom svijeta, napominje BBC.

Likvidacija ugrožava i 20 tisuća radnih mjesta u opskrbnom lancu, napominje BBC.

You may also like

0 comments