Britansko gospodarstvo usporilo, španjolsko ubrzalo

Rast britanskog gospodarstva oštro je usporio u 2015. godini dok je španjolsko značajno ubrzalo, pokazala su u četvrtak objavljena izvješća tamošnjih državnih ureda za statistiku. Britansko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo 2,2 posto, oštro usporivši u usporedbi s 2,9-postotnim rastom u 2014. godini, pokazale su druge procjene britanskog statističkog ureda ONS-a.

Drugo najveće gospodarstvo Europske unije, koje nije dio 19-člane eurozone, ipak pokazuje znakove skromnog oporavka u zadnjem tromjesečju lani, pokazalo je izvješće toga ureda. Tako je u četvrtom kvartalu lani na tromjesečnoj razini poraslo za 0,5 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Na godišnjoj razini britanski BDP porastao je za 1,9 posto. U zadnjem tromjesečju aktivnosti u sektoru usluga porasle su za 0,7 posto na godišnjoj razini, a u 2015. godini u cjelini za 2,5 posto, sporijim tempom u usporedbi s 3,3 posto, koliko je rast iznosio u 2014. godini.

Poslovna ulaganja istodobno su uvećana 2,4 posto. U 2015. su ojačala za 4,7 posto, pokazale su druge procjene ONS-a. Odvojeno je ONS objavio da je indeks usluga u prosincu lani povećan za 2,1 posto na godišnjoj razini, napominjući da su sve ključne komponente sektora usluga u prosincu zabilježile rast. “Činjenica da rast BDP-a na tromjesečnoj razini nije revidiran, već je potvrđen na 0,5 posto kao što je prvom procjenom bilo predviđeno, u skladu je s očekivanjima, no svakako pruža malo olakšanja, s obzirom na aktualne zabrinutosti u vezi globalnog oporavka”, tumači Vicky Redwood, glavna ekonomistica u istraživačkoj tvrtki Capital Economics.

U 2015. godini španjolski BDP uvećan je za 3,2 posto, znatno ubrzavši rast u odnosu na 2014. godinu, kada je rast iznosio 1,4 posto, pokazali su podaci španjolskog statističkog ureda INE. Španjolsko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu na tromjesečnoj razini poraslo za 0,8 posto, sličnim tempom kao i u tromjesečju ranije, kada je poraslo za 0,7 posto. Dinamika rasta četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone postojana je i na godišnjoj razini, što se očituje u stopi rasta od 3,5 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju.

Najsnažniji je oslonac gospodarstva u posljednja tri mjeseca 2015. bio 3,5-postotni skok potrošnje kućanstava, potaknut nižom nezaposlenošću i inflacijom, te – posljednje vrijeme – nižim cijenama nafte, ističu iz statističkog ureda.

Tehnički ministar gospodarstva Luis de Guindos kazao je u četvrtak za novinsku agenciju EFE da će rast i u prvom ovogodišnjem tromjesečju biti blizu 0,8 posto. Španjolska već dulje od dva mjeseca čeka da bude imenovana nova vlada nakon parlamentarnih izbora a dogovor vodećih političkih stranaka još se ne nazire, napominje Reuters.

You may also like