Britansko gospodarstvo raste

Britansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju ove godine ubrzalo rast, potpomognuto velikim skokom proizvodnje nafte i plina, zabilježivši tako rast već 10. tromjesečje uzastopno.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju ove godine porastao za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je u utorak Ured za nacionalnu statistiku (ONS). Usporedbe radi, u prvom tromjesečju rast je iznosio 0,4 posto. Na godišnjoj razini, pak, britanski BDP je porastao 2,6 posto.”Nakon usporavanja u prvom tromjesečju 2015. godine, ukupni rast BDP-a vratio se na razinu uobičajenu za prethodne dvije godine”, rekao je glavni ekonomist ONS-a Joe Grice.

Britansko gospodarstvo tako sada već 10 tromjesečja bilježi održiv gospodarski rast. Iako je industrijska proizvodnja u drugom tromjesečju zabilježila prvi pad u dvije godine i to za 0,3 posto, njezina komponenta – proizvodnja nafte i plina u Sjevernom moru – porasla je za 7,8 posto na tromjesečnoj razini, što je njezino najveće povećanje još od 1989. godine. Takav rast rezultat je smanjenja poreza u ožujku, uvedenog radi poticanja proizvodnje u tome sektoru, navodi ONS. Graditeljstvo je u tom razdoblju stagniralo, oporavivši se od laganog pada u prethodnom tromjesečju, priopćio je ONS, te dodao da postoje i znakovi porasta ulaganja poduzetnika.

You may also like