Britansko gospodarstvo raste bolje od očekivanoga

London – Britansko gospodarstvo poraslo je u posljednjem tromjesečju prošle godine brže nego što se očekivalo, pokazali su u utorak revidirani službeni podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u posljednja tri mjeseca 2014. za 0,6 posto, naprema prethodno procijenjenih 0,5 posto, priopćio je državni statistički ured. U cijeloj 2014. BDP je porastao 2,8 posto, u odnosu na prethodno procijenjenih 2,6 posto, napominju u ONS-u. To je ujedno najsnažniji rast britanskog gospodarstva od 2006. godine, odnosno prije globalne financijske krize. “To je najbrži godišnji rast od 2006. godine i potvrđuje da je Britanija najbrže rastuće gospodarstvo u skupini G7”, konstatira ekonomist Ben Brettell iz brokerske kuće Hargreaves Lansdown. “Ovo je najnovija u nizu dobrih vijesti o gospodarstvu Velike Britanije, koje će sigurno biti ključna tema na predstojećim izborima”, dodaje.

Parlamentarni izbori zakazani su 7. svibnja. Britanija je izašla iz recesije i zabilježila rast gospodarskih aktivnosti za mandata koalicijske vlade na čelu s Konzervativnom strankom premijera Davida Camerona.