Home Politika Britanski parlament podržao rokove za Brexit premijerke May

Britanski parlament podržao rokove za Brexit premijerke May

by Petra Rajković

Britanski zastupnici podržali su u srijedu rokove za Brexit premijerke Therese May nakon što je spriječila pobunu u svojoj Konzervativnoj stranci zbog manjka uvida u vladinu strategiju napuštanja Europske unije.

Na May su izvršili pritisak zastupnici, poslovni ljudi i investitori da ocrta u najmanju ruku grubu sliku toga kako ona vidi buduće odnose Britanije i EU-a. Ona je rekla kako bi pretjerano odavanje informacija moglo oslabiti položaj Britanije u najvažnijim pregovorima zemlje od Drugog svjetskog rata.

Nakon sjednici parlamenta zastupnici su s 448 prema 75 podržali prijedlog koji poziva vladu da ponudi svoj plan Brexita, ali su i podržali vladin raspored za pokretanje postupka rastave do kraja ožujka.

Tijekom šestosatne rasprave oporbena Laburistička stranka je ustrajala na svojem zahtjevu za planom u kojem bi bila pregovaračka stajališta vlade u njezinim razgovorima s EU-om, prije nego dođe do pozivanja na članak 50 EU-ova Lisabonskog ugovora kako bi počeo proces izlaska.

Međutim, laburistički zastupnici su optuženi da su upali u zamku prihvativši vladin zahtjev da parlament podrži Mayine rokove za članak 50 jer dopuštaju ministrima da započnu rastavu bez konzultacija.

Glasnogovornik laburista za Brexit Keir Starmer je međutim rekao kako će ako vlada ne osigura dovoljno detaljan plan Laburistička stranka ga opet zatražiti dodavši kako je cilj stranke spriječiti “tvrdi Brexit”.

Vladin odgovor bio je jasan, ona nudi informacije kada može te da će izložiti plan. Ono što nije jasno je što će biti uključeno u plan.

“Stavit ću na raspolaganje što je više moguće informacija bez ugrožavanja naše pregovaračke pozicije”, rekao je David Davis, ministar za Brexit u vladi.

May se nada ostati uz svoj raspored ali je suočena s preprekama nakon što je sud presudio da vlada treba odobrenje parlamenta da pokrene članak 50. Vlada je dovela u pitanje tu presudu na Vrhovnom sudu.

(Agencije)

Related Posts